loading...
Православље

Важно обавештење! УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Истиче рок за замену девиза! ОВО ЈЕ ДАТУМ!

СВИ који не стигну на време да замене истекле “швајцарце” осме серије за девету могу једино да их пошаљу поштом Националној банци Швајцарске у Берну и Цириху.

У Народној банци Србије упозоравају да је 31. мај рок када банке морају да јој доставе прикупљени неважећи новац од грађана, па је очекивано да банкари клијентима раније обуставе замене, већ за неколико дана. Проблем је што у пракси многе филијале и раније не примају истекле паре.

До сада је централна банка заменила 85 милиона “швајцараца”, од чега је за 9. серију замењено око 30 милиона, док су за остатак од око 55 милиона франака, банкама дале девизе. Апеловали су на све банке да “швајцарце” мењају без провизије, да их до краја маја преузимају бесплатно од грађана, али признају да се у пракси нису све одазвале. Зато упућују грађане који не стигну да промене на време новац ван оптицаја, да пошаљу новчанице поштом у Швајцарску.

– Пробао сам прво да заменим новац у својој банци, али пошто су ми тамо нудили замену уз провизију, покушао сам у неколико мењачница и још три различите банке, али ни у једној нису хтели да замене истекле франке – рекао нам је читалац из Крагујевца.

Званично филијале и мењачнице тврде да без проблема прихватају истекле новчанице швајцарског франка и мењају за нове. Тврде да последњих дана имају много више оваквих захтева, што је типичан пример да се праве гужве због обављања обавеза у последњи час.

– Готово свакодневно мењамо “швајцарце” из повучене осме серије за важећу девету. Крајњи рок до ког пословне банке могу да замене осму за девету серију под истим условима код Народне банке Србије је до краја месеца, тако да ће клијенти моћи још наредних неколико дана да мењају новчанице без плаћања провизије. Наводна немогућност клијената да замене новац највероватније је била условљена само тренутним недостатком новчаница у експозитури – овако су нам одговорили банкари. – Може да се догоди да у неком моменту филијала не располаже траженим новцем, па клијент попуњава формулар и долази по новац у договорено време.

Банке, према препоруци НБС, могу да земене истекле паре, приме их на девизни рачун, а затим их, по прибављању девете, оптицајне серије, исплате или откупе за динаре. Од почетка јуна грађани ће моћи да мењају ваноптицајне новчанице швајцарског франка у банкама и мењачницама које то и даље буду желеле. При томе, банке под повољним условима могу код НБС да замене само новчанице које су примиле почев од 30. априла.

БАНКЕ ОДЛУЧУЈУ

– ПОЈЕДИНЕ банке не замењују франке или мењају под неповољним условима, уз наплату различитих трошкова, попут отварања девизног рачуна, одржавање девизног рачуна, примена купопродајних курсева са великим распоном курсева – кажу у НБС. – У складу са принципима тржишне економије и конкуренције, банке сходно својој пословној политици самостално одлучују да ли и под којим условима ће обављати замену осме серије швајцарског франка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс