Србија

ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Министар Селаковић опозвао амбасадора у Пољској! Евп шта се дешава!

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић наложио је нашем амбасадору у Пољској Николи Зуровцу да се врати у земљу и доставио захтев Влади Србије да предложи његов опозив са ове функције.

Како сазнајемо, Зуровцу је у уторак речено да мора да се врати у року од 48 сати, због непоштовања правила службе. Селаковићева дводневна планирана посета Пољској је отказана, а све то би дугорочно негативно могло да се одрази на односе Београда и Варшаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Зуровац је, без консултација са МСП и министром, потписао писмо подршке пољској ЛГБТ заједници са још 40 амбасадора других земаља. Писмо само по себи није проблем, али јесте чињеница да је Зуровац то урадио на своју руку, па је српска дипломатија остала потпуно неприпремљена за очекивано негативну реакцију конзервативних власти Пољске.

Наши извори тврде да је Зуровац писмо потписао дан уочи Селаковићевог пута у Варшаву, који је био планиран за среду. То је наишло на негативну реакцију тамошњих власти, тим пре што земље региона, Мађарска, Румунија и Бугарска, нису подржале писмо.

Да би се убудуће избегле овакве ситуације, МСП је подсетило дипломатско-конзуларну мрежу да је „императив да сва дипломатско-конзуларна представништва обавесте Министарство и затраже сагласност за евентуално придруживање, коспонзорисање или потписивање изјава, декларација, заједничких писама и сличних докумената која имају експлицитне или имплицитне политичке последице“.

Повратак Зуровца требало би да буде тема на седници Владе Србије у четвртак, која, по закону, утврђује предлог о опозиву амбасадора. Коначну одлуку о опозиву доноси председник државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс