loading...
Србија

ВОЗАЧИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Казне за прекршај и до 100.000 динара: Због овога можете остати БЕЗ возачке дозволе

Начелник сектора за возаче Слободан Карличић навео је да се несавесним возачима сматрају они који су добили 18 казнених поена

Начелник сектора за возаче у Агенцији за безбедност саобраћаја Слободан Карличић рекао је да су законске казне за алкохол и брзину многим возачима ригорозне, а да им је омиљено оправдање то да иду на славља.

Слободан Карличић је рекао да се према Закону о безбедности саобраћаја несавесним возачима сматрају они који су због својих поступака у саобраћају добили најмање 18 казнених поена, када им се одузима возачка дозвола.

– Поред тога, у категорију несавесних возача спадају сви возачи који својим поступањем у саобраћају изазивају саобраћајне незгоде које имају за последицу смрт или тешке телесне повреде других лица у саобраћају, као и материјалну штету за друге учеснике у саобраћају, истакао је Карличић.

Како је навео, семинар о унапређивању знања у саобраћају траје 14 радних дана и да су на почетку људи који морају да га похађају, углавном љути на све осим на саме себе, али да на крају семинара оду задовољни и да им је драго што су га похађали.

Како каже, већина возача који долазе на семинар сматра да су законске казне за алкохол и брзину ригорозне, правдају се тиме да иду на славља и надају да их неће зауставити.

– Међутим, они треба да утичу на себе. Да ли ће пити на том слављу и после возити, ту одлуку треба да донесу пре кретања на славље. Значи, морају знати да ли ће пити или не. Ако ће пити, или уопште размишљати о пићу на тим слављима, треба да иду таксијем, казао је Карличић.

Истакао је да су казне због алкохола и прекорачења брзине толико високе, да се крећу и до 100.000 динара, као и да би тим новцем могао да се плати такси у Београду за пет година.

Карличић је навео да се семинар организује од 2012. године, а да га је похађало близу 9.000 кандидата, док су се 32 возача два пута појавила на семинару. Додао је да је позитивна ствар да се код људи буди свест о безбедности деце, као и да се дечја седишта све више користе.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС