Србија

Вучић шокирао све: “Не реагујем на то као председник кад кажу да су Ниш и Пирот Бугарска”

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Бугарске Руменом Радевим у Димитровграду.

“Бугарска мањина треба да буде мост између Бугарске и Србије”, каже Вучић на почетку. Захвалио се бугарској на подршци Србији на европском путу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија и Бугарска имају доста заједничких пројеката. “Све најбоље желим бугарском народу, ми смо пријатељи и браћа”, додаје.

Што се тиче завршетака презимена за бугарске жене, довољно је 15 минута да се то реши, што је омогућено од децембра. Међутим, што се тиче промене улица, Вучић каже да се неће мењати имена улица које носе имена по бугарским херојима.

“Немамо ту дозу острашћености коју ви имате с времена на време, чак и не реагујем на то као председник кад кажу да су Ниш и Пирот Бугарска”, додаје.

“Колико год се трудио неко и у Бугарској да направи тензије, ми из Србије вас сматрамо браћом. Ја као председник никад ништа нисам рекао против Бугарске”, наводи председник.

Председник је додао да је добио податке за данашњи дан када је у питању коронавирус и да су бројеви дорби. Како истиче, данас са председником Бугарске није причао о корони, што је добар знак.

Став Бугарске

“Као што већ врло добро знате, Бугарска је пружала помоћ Србији на њеном путу за Европу. Када је у питању Пирштина, подржаамо дијалог и сматрамо да је то једини пут. Бугарски став је објављен јавно, Бугарска је признала Приштину и ова позиција не подлеже расправи”, истиче председник Бугарске Румен Радев.

Састанак председника, па са представницима бугарске националне мањине
Димитровград је поводом посете два председника украшен српским и бугарским заставама.

На улицама су и транспаренти добродошлице за два председника и то исписани на српском и бугарском језику.

Председник Србије Александар Вучић и његов гост, председник Бугарске Румен Радев, састали су се данас у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине.

Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду, Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду.

У општинама Димитровград и Босилеград бугарски језик је у службеној употреби, а Србија је признала и штити бугарски језик у складу са Европском повељом о регионалним и мањинским језицима на том подручју.

Након састанка са представницима бугарске мањине двојица председника обратиће се медијима.Касније у току дана, у Гимназији Светих Кирила и Методија, Вучић и Радев присуствоваће церемонији откривања споменика словенским просветитељима, где је предвиђено и обраћање председника две земље, након чега ће обићи и реконструисану зграду те Гимназије.

Иначе, у свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, односно сутра, прославља се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе.

У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг