Србија

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Елитна руска војна јединица стигла у нашу земљу: Путинови КОМАНДОСИ бране СРБИЈУ од НАТО!

Руски председник Владимир Путин послао је у Србију Спецназ, најелитнију јединицу специјалаца, као одговор на НАТО вежбе које се одржавају у окружењу наше земље „Бранилац Европе 21“ и „Непоколебљиви бранилац 21“.

Путинови суперратници у Делиблатској пешчари до 25. маја ће вежбати заједно са специјалцима Војске Србије у акцији симболичног назива који треба да парира плановима Алијансе – „Заједнички одговор 2021“, а домаћин им је наша 72. бригада, коју предводи генерал Мирослав Талијан. Занимљиво је да ова руска јединица у Србију долази први пут после 22 године и десанта на приштински Аеродром „Слатина“, када су претекли НАТО снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасмина Андрић, стручњак за безбедност, руководилац обука у Истраживачком центру за одбрану и безбедност, каже да је ова вежба изненадила јавност у Србији јер је чувана у тајности, али да је све одушевило што наша војска сарађује с таквим елитним јединицама.

– Наша војска може много тога да научи од оваквих јединица, ово је само увертира у неку будућу сарадњу по питању и вежби и неких нових технологија јер је ова јединица и намењена за извођење брзих и прецизних дејстава и служи као превенција различитих хибридних претњи попут тероризма, сајбер напада и психолошко-пропагандних дејстава – истиче Андрићева.

Наша саговорница присетила се овација због доласка Спецназ на Аеродром „Слатина“ и њихове помоћи на Косову и сматра да ћемо се и убудуће ослањати на оружане снаге братске земље.

– Ми се доста ослањамо на Русију што се тиче војне сарадње, уједно представљамо рупу у НАТО кишобрану, који прокишњава на овом простору. Пошто је став нашег руководства да не желимо да будемо чланица Алијансе, сарадња с братском Русијом је најбоље решење – закључује Андрићева.

Владе Радуловић, војно-политички аналитичар, каже да, када се говори о Спецназ, мисли се на заједничке јединице војске, полиције и јединица за специјалне операције које постоје у оквиру тајних служби у Русији.

– Реч је о елитним јединицама које обављају широк спектар задатака, како на бојном на пољу, у директном сукобу с непријатељем тако и дубоко на непријатељској територији, али и различите сегменте обавештајног рада – наводи Радуловић.

Наш саговорник истиче да Спецназ дејствује како у мировним условима тако и у ратним и да ова елитна јединица окупља само најиздржљивије и најбоље војнике.

– Припадници Спецназ пролазе посебне обуке у ригорозним условима физичке издржљивости и у ригорозним климатским условима и када би неко са стране гледао њихове тренинге, неки лаик, помислио би да делују застрашујуће и потенцијално смртоносно, али су зато они једни од најбољих на свету – наглашава војнополитички аналитичар.

ДЕТАЉИ ВЕЖБЕ

– учествује 200 Руса и њихових 11 јединица борбене технике

– увежбава се десант коришћењем нове врсте падобрана самострел

– циљ блокада и уништење илегалних формација

– вршиће се обука и гађање из лаког пешадијског наоружања, као и прилаз непријатељу

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс