Србија

ЗЕМАН ОТКРИО СВЕ: Чешки председник проговорио о могућем ПОВЛАЧЕЊУ признања Косова! Ево на чему је ЗАХВАЛАН Србима!

Председник Чешке Милош Земан у ексклузивном интервјуу за Тањуг, након посете председника Србије Александра Вучића овој земљи, каже да се Србији због НАТО бомбардовања извинио лично, али и као председник државе и додаје да је то бомбардовање било незаконито.

Када је реч о инсистирању Србије на заштити њених државних и националних интереса у решавању косовског проблема, каже да је његов савет председнику Вучићу био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Препоручио му је, каже, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

– Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН, па у том смислу је и било незаконито – рекао је Земан одговарајући на питање Тањуга да ли је његово извињењеи било лично, како га је оценио чешки министар спољних послова, те да ли је то извињење и потврда да је НАТО бомбардовање 1999. било незаконито.

На питање како је то звињење прошло у политичким круговима у Чешкој, Земан каже да је и то већим делом примљено са симпатијама, док код опозиционих странака није прошло најбоље.

– Рекао сам да је то било извињење у моје име, пошто сам тада ја био председник Републике и дао сам сагласност за бомбардовање – каже Земан и напомиње да је, ипак, задатак опозиције да критикује и председника државе и парламента.

Председник Чешке Земан који је раније изјавио да је била грешка то што је Чешка признала независност Косова и да ће тражити да се размотри могућност повлачења признања на питање Тањуга да ли даље мисли и верује ли да је компромис могућ, каже да је тада косовска администрација била предвођена председником (Хашимом Тачијем) оптуженим за злочине, који се мора суочити са оптужицом у Хагу.

Додаје, да не верује ниједном председнику који је оптужен за такве злочине.

– Иако би требало да дође до дијалога између представника две стране, свакако на челу не би требало да стоји човек попут Хашима Тачија – додао је Земан.

На питање да ли сматра да Србија заслужује веће разумевање Запада за инсистирање на својим државним и националним интересима и да ли је имао можда неки савет за председника Вучића, каже да је његов савет био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свима значајним партнерима.

На констатацију Тањуга да је ЕУ у расправи о Западном Балкану показала извесну дозу самокритичостиности када је реч о ангажману и мотивисању земаља ЗБ за пријем у ЕУ и питање да ли он очекује неке конкретне промене по том питању и где их види, каже да га је председник Вучић обавестио да се воде разговори о приступању Србије ЕУ и да су већ и затворена одређена преговарачка поглавља.

– Ја бих само препоручио да Србија у тим преговорима наступа самопоуздано, а не са сервилношћу. Осим тога, ЕУ има одређених приговора везано и за Пољску или Мађарску, али ми нисмо колонија и треба да наступамо самопоуздано – поручио је председник Чешке.

Када је реч о спољној политици Србије и њеним успесима током пандемије корона вируса, Земан је рекао да су „неки заговарачи хладног рата имали којекакве приговоре и критике по питању вакцинисања и по питању руске и других вакцина, али да вакцине не познају идеологију.

– И то што је Србија набавила ове вакцине, омогућило јој је да убрза процес вакцинисања и када се погледају европске земље она је у врху по брзини вакцинације – рекао је.

По питању области у којима постоји највећи потенцијал за унапређење сарадње две земље и да ли убрзани економски напредак Србије отвара врата за нове чешке инвестиције у Србији, каже да Чешка има бројне инвестиционе пројекте у вези са Србијом. Уверен је да ће тај процес бити настављен.

– Убеђен сам да није довољно само да се изговарају топле речи у вези са економском сарадњом, већ да она треба на неки начин да се усидри – навео је Земан.

Додаје да је веома задовољан развојем економских односа Србије и Чешке када је реч о трговинској размени и инвестиционим пројектима.

Када је Земан 2019. био у посети Србији, потписана су два споразума о сарадњи, у области одбране и у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. Каже да се сарадња у тим секторима успешно одвија.

Подсећа да је до 2019. године, пре ковид кризе, спољно-трговинска размена две земље била утростручена, у периоду од неколико година и истиче да је то одлична резултат, али и да нема разлога сумњати да та сарадња не би могла и даље да напредује.

За крај Земан је поручио, како је рекао, поносном српском народу да никада не подлегне застрашивању, са било које стране, као и да се увек понаша поносно.

– Желео бих да се српком народу захвалим за подршку коју су нам пружили 1938. године (после потписивања Минхенског споразума којим су Велика Британија и Француска да би умириле Хитлерове апетите и ратне намере, уступиле Немачкој део савезничке Чехословачке, тзв. Судетску област насељену већином Немцима) и подршку 1968. године (када је дошло до совјетске инвазије на Чехословачку због „Прашког пролећа“ – периода политичке либерализације у Чехословачкој). Чак 70.000 Срба је 1938. године било спремно да се бори за Чехословачку – навео је Земан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс