Србија

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО АЛБАНЦЕ: Срби НИСУ лоши момци, заједно смо се борили у два светска рата!

Генерал-мајор Стивен Стајверс, помоћник команданта Националне гарде Охаја, који је водио српски кокус у америчком Конгресу, изјавио је да се не слаже с тим да су Срби лоши момци и истакао да „осећа да Србија и САД иду руку под руку“.

Стајверс је у интервјуу за београдске Вечерње новости рекао да САД и Србија имају 140 година дуге односе, да су се борили заједно у два светска рата и да је српска застава једна од само две стране заставе које су се вијориле на Белој кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када погледате вредности које делимо и заједничку визију будућности – стабилни и безбедни Западни Балкан и Европа – ми смо пријатељи и наставићемо то да будемо – нагласио је Стајверс и додао да се пријатељи понекад не слажу и да понедкас заврше на супротним странама.

Он је рекао да је дубоко почаствован признањем које му је недавно уручио председник Србије Александар Вучић – Орденом српске заставе другог степена за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању мирољувибе сарадње и пријатељских односа Србије и САД.

На питање да ли је нефер то што Срби у западној јавности често имају етикету „геноцидног народа“, Стајверс је одговорио да су деведесете биле веома тежак период и да не мисли да постоји било какав монопол било које стране ни на добро, ни на лоше, што се дешавало током тог времена.

– Србија данас ради толико сјајних ствари, хоћу да се фокусирам на гледање унапред, а не уназад – истакао је Стајвер.

Говорећи о сарадњи Србије са Русијом и Кином, државама за које САД сматрају да имају „малигни утицај“ у региону, он је рекао да је код председника Вучића препознао приступ чтири стуба спољне политике и приступ војне неутралности.

– То значи да ће Србија имати везе са Русијом и Кином. А САД ће указивати ако мислимо да постоји „малигни утицај“. Пријатељи и савезници увек треба да буду искрени једни према другима, и ми ћемо бити искрени ако мислимо да постоји проблем са нечим што Кина ради или Русија – рекао је Стајверс.

Он је указао да је то конструктивно и да и Србија треба да укаже на неке ствари које њу забрињавају.

Говорећи о проблему КиМ, он је навео да је рекао председнику Вучићу да је веома захвалан што је предан дијалогу.

– Ако не разговарате о тешким стварима, никада нећете постићи изванредне ствари – рекао је Стајверс и додао да САД не желе да се мешају у те разговоре, већ да их подрже.

На питање како постићи напредак кад друга страна не жели дијалог, он је одговорио да је тачно да су потребне две стране за разговор и да се не претвара да ће проблем КиМ бити разрешен преко ноћи, додавши да мисли да исто сматра и Вучић.

Истакао је да је важно да се дијалог настави, додајући да не мсили да САД желе да питање КиМ биде решено преко ноћи.

Стајверс је указао да намера председника САД Џозефа Бајдена да буде настављено спровођење Вашингтонског споразума говори о томе да САД желе да Приштина и Београд наставе да разговарају и разреше ствари.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс/Танјуг