Србија

ДЕТЕ ДРЖЕ У КУЋНОМ ПРИТВОРУ И СВИ ЋУТЕ! Девојчицу (9) отац уз завртање руку извео из школе, уследило нешто још горе

Pixabay.com

Отац и стриц деветогодишње К. П., коју је Центар за социјални рад под нејасним околностима одузео од мајке и доделио оцу, упали су у школу и уз завртање руке и присилу извели престрављену и уплакану девојчицу са малог одмора.

Ово је само једна ужасна сцена коју је К. П. доживела и то у присуству другара и наставнице. Све се догодило седам дана након што је други пут побегла из очеве куће, 20. маја ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

К. П. је тада одведена у ГЦСР Раковица, где је психолошкињу Милицу Денић плачући молила да је води код маме, што је ГЦСР одбио, јер „живи по привременој мери код тате“. Молбе и апели детета су у потпуности занемарени, а мајка није ни обавештена о догађају.

Да не би поново побегла, наредних дана деветогодишњу К. су у школу водили отац и стриц, доводећи је у учионицу и чекајући испред исте. Током школских одмора малој К. су онемогућени игра и дружење, јер школа, противно свим прописима, одобрава стрицу и оцу да користе и школску зграду и двориште за надзор и ограничавање кретања девојчице.

Након другог бекства, занемаривање и злостављање у очевој кући бивају све гори, прича за „Блиц“ Маријета Савић, мајка К. П., коју девојчица обавештава о свему што проживљава.

– Замислите, отац одбија да је одведе код зубара, а она трпи несносне болове! Притом, ни мени није дозволио да је одведем на заказани термин код зубара. Па, какав човек треба да будете да гледате своје дете како се пати?! – пита се Маријета Савић.

Због ове ситуације, К. П. само пет дана касније поново бежи из очеве куће, трећи пут за мање од четири месеца.

Овога пута, по речима мајке, побегла је на Хемијски факутет код породичног пријатеља који ту ради као професор.

– Замолила га је да ме позове, али тада сам била у тужилаштву због лажне пријаве њеног оца за отмицу када је први пут побегла из његове куће. Касније су ме добили. На Стоматолошком факултету су јој извадили један зуб и поправили други. То су биле две хитне интервенције, примљена је као приоритет с високим интензитетом бола. Чим смо завршили, оставила сам дете код мојих родитеља и отишла у полицију да дам изјаву о околностима бега – каже Маријета Савић.

Међутим, и овог пута отац Урош П. пријављује отмицу детета.

Занимљиво, К. П. је побегла из школе 14. „октобар“, а нико из школе мајку о томе није обавестио.

– Поступајући дежурни службеник ГЦСР Раковица Павле Марчићев мало пре поноћи истог дана у Полицијској станици Раковица инсистира да мајка или одмах преда дете оцу од кога је побегло у боловима или ће он испред ГЦСР Раковица, уз полицијску асистенцију, на силу одузети дете од баке и деке усред ноћи. На сву медицинску документацију и објашњење мајке да је дете у боловима и да спава, као и уз сарадњу полиције, омогућено је да К. П. остане током ноћи код баке и деке до наредног дана, док се не опорави – прича Маријета Савић.

ГЦСР Раковица, како каже, слепо и бахато се држи привремене мере коју је сам препоручио и у потпуности занемарује интерес детета, а њу упућује да насиље и занемаривање од стране оца пријави суду, али да дете обавезно врати насилнику.

– Након овог догађаја, К. је под даноноћном стражом оца и стрица, онемогућено јој је кретање ван куће, као и приватни разговори са мном, са породицом и пријатељима. Отац је повлачи из школе и пребацује на онлајн наставу, иако нема ни онлајн часове нити ради домаће. Не дозвољава јој да иде у музичку школу, да полаже испите, вежба инструменате, а ни да одлази на спортске тренинге. Три музичка професора писала су апеле ГЦСР-у како би јој се омогућило вежбање и повратак инструментима – прича потресено мајка девојчице.

Професори из музичке школе су и лично звали Центар за социјални рад Раковица, али су тамо буквално били исмејани.

– Говорили су да отац, који притом нема никакво музичко образовање, не види никакав посебан таленат код наше ћерке! А сви професори је описују као вансеријски таленат и апсолутног слухисту! – наводи Маријета Савић.

Иако је као разлог да се мајци одузме дете коришћен аргумент да је она хтела да школује дете од куће, што је иначе по закону, последњег дана маја, отац Урош П. повлачи дете на онлајн школовање. Девојчица је иначе током најтежег таласа короне похађала редовно наставу, јер јој тада старатељ није дозволио да пређе на онлајн.

К. П. сама звала полицију

Већ неко време девојчица К. П. живи у правом правцатом притвору и о томе сви ћуте. И очева породица и школа и комшије и Градски центар за социјални рад Раковица и полиција и Министарство за рад и социјална питања и Министарство за породицу.

– Из „кућног притвора“ К. је сама позвала полицију у два наврата и жалила се да је затворена у кући, да је гладна, да јој не дају у школу… Полиција поступа, али се Урош П. позива на документ по којем је привремени старатељ, па пролази некажњено, а К. и даље пати – прича неутешна мајка.

Реаговао заштитник грађана

Након писања „Блица“ заштитник грађана је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Градског центра за социјални рад Раковица и Министарства за бригу о породици и демографију, а након информација у медијима да дете из Раковице које је од мајке измештено у породицу оца често бежи из нове породице.

Заштитник од Градског центра за социјални рад тражи да му најкасније у року од 15 дана достави детаљан извештај о поступању у том случају.

Извор: Блиц