Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Рано је још за славље, ево шта нас чека за три месеца! Када се накупи горући материјал…

За колективни имунитет потребно нам је између 60 и 70 одсто прокужености, што ћемо ми у неком периоду и остварити, рекао је професор др Бранислав Тиодоровић.

Истакао је да је још увек рано за славље када је реч о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иако смо замишљали да ћемо одједном одбацити маске, вратити се нормалном животу, то неће ићи тако лако све док се процес вакцинације не обави у што већем обиму. Рано је још за славље, али је свакако неопходно да се зивот врати у нормалу, и то постепено Ако наставимо са вакцинацијом, пратимо поштовање мера, будемо обазриви како би дневне бројке спале на 100 што је заиста идеално, док је онај супер идеал 35 на дневном нивоу. Питање је када ћемо то успети, али то би нас довело у најсигурнију зону – рекао је др Тиодоровић.

Нагласио је да је важно да се настави процес имунизације.

– Иза сваког већег таласа иде затишје, то је природни процес, то увек тако иде. У великом таласу се људи понашају много озбиљније, а када бројке падају, онда се опусте, као што сада имамо опуштање. Можда ће проћи месец, два, па и три, док се накупи „горући материјал“, зато је важно да се настави процес имунизације. Искрено не верујем да ћемо имати удар какав смо имали у претходном периоду, то никако, али ризик постоји и постојаће. Вакцинација траје и даје ефекат и људи не би требало да одлажу него да се вакцинишу, како бисмо сто пре достигли жељени ниво заштите. Има оних који се нису вакцинисали из одредених разлога, док има оних који без разлога одлазу – каже епидемиолог.

Иако се полако живот враћа у неке нормалне токове, мере су и даље на снази а ризик од заражавања увек постоји. По свему судећи, нећемо се тако лако поздравити са короном, јер овај проблем не тиче се само једног града, једне земље, већ планетарно. Све док негде на свету опстаје вирус, постоји шанса да увек дође и до нас.

– Нема много бирања, морамо да будемо опрезни и да постепено укидамо мере, не одједном како би неко замишљао, е сад може све. Израелци не носе маске, на Малти тако де, Велика Британија је на том путу, али увек остане тај део популације који није заштићен а не понаша се сходно мерама, тако да увек потенцијално жариште постоји. Можемо ми у Европи да постигнемо сјајан резултат, али ако вирус опстаје било где на свету, постоји опасност да доде до нас. Значи ово је један глобални проблем и досад је ваљда свима јасно да на овоме морамо сви комплетно да радимо, заједно. Дакле, колективна одговорност је неопходна – додаје професор Тиодоровиц.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц