Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Почиње вакцинација деце од 12 година, али само једном вакцином!

Европска комисија одобрила је употребу вакцина Фајзер-БиоНТек против ковид-19 код адолесцената узраста од 12 година, утирући пут масовнијој вакцинацији у ЕУ након сличних одобрења у САД и Канади.

Међутим, одлука о почетку вакцинисања адолесцената у богатим земљама, док многи делови света чекају вакцине за старије и рањивије људи, изазвала је забринутост Светске здравствене организације која је позвала богате земље да приложе вакцине програму КОВАКС, уместо што ће их употребити на овај начин, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француска ће почети да вакцинише тинејџере од 12 година Фајзеровом вакцином од 15. јуна, Немачка планира да вакцинише адолесценте старе од 12 до 16 година од 7. јуна, као и Пољска која ће од истог датума вакцинисати адолесценте од 12 до 15 године.

Литванија је најавила да би могла да започне вакцинисање деце од 12. године у јуну, док је Италија 31. маја одобрила проширење употребе вакцине Фајзер-БиоНТек за децу од 12-15 година.

Естонија би могла започети вакцинацију тинејџера до јесени, а Аустрија жели да преко 340.000 деце узраста од 12 до 15 година вакцинише до краја августа.

Мађарска је почела да вакцинише тинејџере старе од 16 до 18 година средином маја, док је Сан Марино почео вакцинацију деце од 12 до 15 година 1. јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг