Свет

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО УПУТИО ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ ПУТИНУ! Опасне ствари се дешавају у Русији и Белорусији! Иза свега се крије…

Генерални секратар НАТО Јенс Столтенберг осврнуо се на сарадњу руског председника Владимира Путина с белоруским колегом Александром Лукашенком, поручивши да то озбиљно забрињава Алијансу, уз претњу да ће у случају да Русија и Белорусија запрете било којој чланици тог савеза, он одмах реаговати.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који се дуже време у јавности није оглашавао по питању многих ствари, реаговао је на недавну акцију белоруског председника Александра Лукашенка када је мигом-29 своје земље приземљио путнички авион само да би из њега ухапсио свог противника Романа Проташевича, озбиљно запретивши тој земљи, али и Руској Федерацији и њеном лидеру Владимиру Путину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Столтенберг је оценио како су Русија и Белорусија у последње време „опасно блиске“, те подсетио на наводну ранију претњу званичне Москве територијалном интегритету земаља попут Украјине и Грузије, алудирајући на потенцијалну могућност да сада крене на белоруску земљу.
– Само желим да поручим и Русији и Белорусији да се не усуде да запрете било којој чланици Северноатлантског савеза јер ћемо у том случају бити спремни да заштитимо и одбранимо сваког савезника од било које врсте претње која долази из Минска и Москве – поручио је Столтенберг у интервјуу за немачки лист Велт ам Зонтаг.

Према његовим речима, НАТО „врло пажљиво прати шта се догађа у Белорусији.

– Та земља постаје све више и више зависна од Русије и због тога је НАТО озбиљно забринут. Из прошлости смо морали да научимо да је Русија масовно кршила територијални интегритет држава попут Украјине, Грузије и Молдавије – нагласио је он, али онда и подсетио да је НАТО одбрамбени савез, вероватно одбацивши идеју да би у неком случају он први напао Русију или Белорусију.

Подсетимо, белоруски председник Лукашенко је пре две недеље ухапсио опозиционара Проташевича, тврдећи да је тај младић спремао крваве немире у земљи. Будући да је миг-29 приземљио путнички авион ирске компаније „Рајанер“ на лету од Атине до Виљнуса, читава Европска унија је жестоко осудила тај потез. Одмах је увела санкције званином Минску, али и забранила летове својих компанија до Белорусије, као и долетање летелица белоруских авиокомпанија на аеродроме највећих европских градова.

Лукашенков потез осудио је и амерички председник Џо Бајден, као и Алијанса. С друге стране, руски председник је само неколико дана након инцидента с авионом примио Лукашенка на разговоре и рекао да ће Москва подржати Белорусију с 500 милиона долара позајмице.
Путин је, такође, нагласио своју континуирану подршку Лукашенку у спору са Западом.

Иначе, белоруски опозиционар Проташевич и његова девојка, руска држављанка Софија Сапега, која је такође ухапшена, још се налазе у притвору у Минску.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република/Ало.рс