Свет

ХИТНО! „Напад је био велики и изведен је из Русије“

Варшава — Високи пољски званичници били су мета сајбернапада који су дошли са руске територије, рекао је данас заменик премијера Јарослав Качински.

Качински је, поводом хакерског инцидента који се догодио овог месеца, изјавио да су нападнути министри и посланици разних странака, пренео је Ројтерс.

„Анализе наших служби, али и обавештајних служби наших савезника, омогућују нам да видимо да је сајбернапад изведен са територије Русије. Напад је био велики“, изјавио је Качински, кога Ројтерс назива и „дефакто лидером Пољске“.

Руска влада и Кремљ су неколико пута поновили да не стоје иза напада, нити толеришу такве нападе, након оптужби из САД о сајбернападима на територији Америке, Украјине и Саудијске Арабије.

Пољски медији су раније овог месеца пренели да су мејлови које су слали владини званичници из њихових приватних електронских сандучића процурели и постали доступни на платформи социјалне мреже Телеграм.

Премијер Матеуш Моравјецки је раније ове недеље да су електронске сандучиће преузела непозната лица.

Његов помоћник Михал Дворчик је додао да су неки мејлови и информације украдене из имејл боксева украдени од њега и његове породице, као и да су објављени на Телеграму, а садржај одређених мејлова је био фалсификован.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг