Србија

Хитно се огласио доктор Тиодоровић! ТРЕЋА ДОЗА ЋЕ БИТИ НЕОПХОДНА? Објаснио и када ће морати да се прими!

МОРАМО да урадимо националну студију о томе колико наших грађана има имунитет на вирус корона и морамо размишљати о да то крене већ од августа, септембра, истакао је проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан кризног штаба.

– Тек када сазнамо колико је имуних, видећемо шта можемо очекивати у одбрани од вируса. И видећемо ко треба да прими трећу дозу вакцине, јер је јасно да ће бити неопходна – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиодоровић је нагласио да ћемо колективни имунитет достићи ако имамо 60-70 одсто заштићених, рачунајући ту и оне који су имунитет стекли вакцинацијом и оне који су га добили природним путем.

– Студија мора бити дизајнирана тако да обухвати сваки део земље, да обради све по полу и узрасту, да буде урађен географски распоред, како бисмо имали праву слику имунитета популације – казао је проф. Тиодоровић на конференцији

Он је става да ће трећа доза вакцине бити неопходна:

– Трећа доза вакцине ће бити неопходна, тога морамо бити свесни. Онога тренутка кад нам будемо јасно на основу студије какакв имуни одговор имамо, знаћемо и ко треба да прими ту трећу дозу. Али, трећа доза биће за шест или осам месеци или ће то можда бити као код сезонског грипа, да ћемо морати сваке године да примамо вакцину.

Нагласио је да не смемо поновити незавршену студију, почету прошлог лета, која је требало да покаже прокуженост становништва.

– За мене је врло важно да група научника и експерата, који ће радити ту нову студију, буду људи који то раде у свом свакодневном послу. Они морају водити комплетан истраживачки поступак, а резултати прво да буду на тапету научне критике. Имамо искуство из пандемије грипа А1Х1. Најмање три до пет месеци треба да се прикупи материјал. И људи не треба да долазе и дају крв из које се види имају ли антитела, као што се дешавало код претходне студије, већ треба да се иде код њих. То говорим као професор епидемиологије, који не само да је у кабинету, него и на терену – истакао је проф. Тиодоровић.

 

Извор: Курир.рс