Србија

Хитно! ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ НИЈЕ МРТАВ: Стигао јасан сигнал, важан тренутак за нашу земљу! Ево шта Америка жели од Срба!

За нас је важан тај документ, јер се тамо није разговарало о статусним питањима Косова, већ о елементима нормализације односа Београда и Приштине са економске стране.

Амбасаде САД у Београду и Приштини послале су Влади Србији и влади привремених приштинских институција извештај о управљању језером Газиводе – што је била једна од ставки Вашингтонског споразума – чиме је послат јасан сигнал да администрација Џоа Бајдена признаје и преузима обавезе договорене у време администрације Доналда Трампа, кажу саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је, истичу, важно за нас јер се у поменутом документу, који је председник Србије Александар Вучић потписао с Трампом прошле године, инсистира на економској нормализацији односа Београда и Приштине, а не на статусном питању Косова.

За нас је важан тај документ, јер се тамо није разговарало о статусним питањима Косова, већ о елементима нормализације односа Београда
и Приштине са економске стране

Као за Колумбију

Извештај о управљању језером Газиводе на основу Вашингтонског споразума израдили су Министарство енергетике САД и Пацифичка северозападна национална лабораторија. Ту се предлаже формирање комисије за реку Ибар, која би олакшала дискусију између страна о могућностима управљања водним ресурсима. Предлаже се да решење за Газиводе буде по угледу на Колумбију.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да су САД озбиљна земља и да поштују преузете обавезе.
– Сви они који су процењивали да ће Бајденова администрација одустати од Вашингтонског споразума нису били у праву. Оно што је важно за нас, то су приниципи да се разговора о нормализацији преко економских механизама. То није само долазак ДФЦ него и подршка „малом Шенгену“. Питања као што је ово сад за Газиводе, принцип који подразумева да је то нешто о чему обе стране морају да разговарају, то је проблем за приштинску страну јер искључује њихов став да је то решено и да о томе нема шта да се прича – каже Миливојевић и додаје:

Два документа

– За нас је важан Вашингтонски споразум, јер се тамо није разговорало о статусним питањима, већ о елементима нормализације са економске стране, и зато је важна његова примена. Сама чињеница да је и Бајденова администрација то прихватила значи да је прихватила и принципе који произилазе из тога.

Међутим, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да Србија свуда треба да потеже Резолуцију 1244.

– Сматрам да су од Вашингтонског споразума важнији Резолуција 1244 и Кумановски споразум. Ми немамо боље аргументе за одбрану своје позиције од позивања на ова два.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Курир