Регион

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ШОКИРАО РЕГИОН: „Хрвати нису били прогањани као Јевреји и Срби“

Брезовица — Хрвати нису били прогањани као Јевреји и Срби, рекао је хрватски председник, поводом обележавања 80. годишњице од оснивања антифашистичког покрета у Европи.

Председник Хрватске Зоран Милановић је потом додао и да је за два дана био основан логор Јадовно у којем су убијене хиљаде њих. Нису, поручио је, Истра и Приморје ослобођени словима него оружјем људи који су имали све да изгубе, који су били патриоте, борци за свој дом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ћиро Гамулин је херој који се борио, а нема улицу. Не заборавите то име“, рекао је Милановић уверен да Хрватска може бити боља.

„Хрватска је стабилна и уређена. Овде је цели државни врх, ово никад није било ружно паче, али данас је посебно истакнуто. Има људи који не желе ову прославу, али то је тако у политичком систему“, рекао је хрватски председник, који је у Брезовици дочекан и испраћен великим аплаузом и скандирањем, пренели су хрватски медији.

„Истина је вода дубока и никога не би требало да увреди, али може да заболи. Међутим, у овој нашој истини нема ничега болног, она је у ствари лепа. Тешка, крвава, али лепа“, рекао је Милановић.

Подсетио је да је у Брезовицу долазио висе од десет пута као грађанин, као председник СДП-а, као председник Хрватске владе, не да би, како је рекао, улио своју истину и да би икоме дао било какав задатак, што треба, већ да би послао поруку.

„Ја сам овде само да укажем на неке ствари које Хрватску стављају тамо где јој је место, не на мапу“, рекао је Милановић и истакао да људе не треба делити и истицати ко је био Хрват.

„Они су били хероји, груби људи који су често знали прећи црту и направити лоше ствари“, рекао је и подсеетио да се народни устанак догађао на Кордуну и Банији, а да је у Далмацији организован комунистички отпор, чланова НК Сплит.

„Сва количина мржње и беса која се тада нагомилала данас је незамислива. Чињеница да је 80 људи било спремно на све и дошло у шуму је данас незамисливо“, рекао је Милановић.

Рекао је и да Хрватска није била на страни победника, већ је била на страни правде и истине. „Истицати цело време да смо били винери, победници, а не лузери, је лутријски поглед на живот и судбину. То значи да смо могли изгубити, да је, рецимо, Осовина добила рат. Би ли то наш отпор чинило мање вредним?“, упитао је Милановић и закључио да „Хрватска није била на страни победника него на страни храбрости“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг