Србија

Језиво! Беливук и Миљковић пришли детету у школи, дали му јабуку и рекли: Поздрави тату! – Овај моменат је био окидач за…

Током оперативног рада и провере података инспектори СБПОК су утврдили да су њихове колеге чак 37 пута заустављале и легитимисале Беливука и Миљковића.

Хапшење клана Вељка Беливука и Марка Миљковића месецима је припремано у две оперативне акције, „Чешаљ“ и „Отимач“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током оперативног рада и провере података инспектори СБПОК су утврдили да су њихове колеге чак 37 пута заустављале, легитимисале (и сваки пут пуштале) Беливука и Миљковића. Они су углавном заустављани у својим возилима – аудију А8 (Беливук) и А6 (Миљковић).

Акција „Чешаљ“ покренута је поводом случаја фризера из Београда. Подсетимо, припадници „кавачког клана“, на чијем су челу у Србији били Беливук и Миљковић, наводно су рекетирали поменутог фризера. Иако их никада у животу није видео, наводно су почели да га малтретирају, тражећи да им плаћа рекет 8.000 евра месечно. Када је то одбио, наводно су га брутално претукли и сломили му вилицу на два места.

Претучени фризер је на извесно време побегао из Београда, али му је породица остала. Низали су се стравични догађаји који су кулминирали наводним одласком „кавчана“ у школу коју похађа фризерово дете. Тамо су дечаку поклонили јабуку и рекли: „Поздрави тату.“ Порука је била језива и јасна: „Плати рекет или ћемо ти убити дете“.

Уцењени човек је, на крају, само пуком срећом избегао смрт. Наиме, радници Градске чистоће су испод точка његовог аутомобила видели бомбу-кашикару и алармирали полицију. Фризер се полицији обратио тек када је дошло до смена у МУП и недуго затим покренута је акција „Чешаљ“.

Полиција је Гоксијеву жену ухватила у лажи, то је био кључни моменат

Други кључни моменат био је нестанак Горана Величковића Гоксија, навијача Партизана, који је био у рату са „Принципима“, навијачком групом коју су водили Беливук и Миљковић. Наиме, током сведочења његове супруге у МУП, искусни инспектори су схватили да она не говори истину.

– Из њених речи било је јасно да лаже и врда, највероватније зато што је знала да и Гокси има и те како путера на глави. Ипак, то је био јасан путоказ у ком правцу истрага треба да крене. Ускоро је полиција дошла до сазнања помоћу којих је било могуће разбити шифру и пратити кретање Гоксијевог скај телефона, па, самим тим, и њега самог – објашњава извор листа из истраге и наставља:

– Данима су упоређивани подаци базних станица у Београду и околини и недвосмислено је лоциран сигнал телефона на ауто-путу код Бубањ Потока. Потом су помно прегледани снимци камера са наплатне рампе у Бубањ Потоку и уочен је Величковић у возилу смарт.

Ту се већ круг сузио, настављено је праћење података из базних станица у околини и коначно је утврђено да је Гоксијев телефон оставио траг у Ритопеку и да је то практично био последњи сигнал, све док касније телефон није пренет у штек у Хумској. Тада им је било јасно да је, по свему судећи, Ритопек место где је Гокси доведен и, испоставиће се, ликвидиран. Ни ту, међутим, није био крај – наводи извор београдског листа.

Знало се за Ритопек, али не и која је кућа у питању

– Полиција је сузила круг на неколико десетина квадратних метара у Ритопеку, међутим, тамо има десетак кућа. Време је пролазило, а никако нису могли да утврде у којој се све дешавало. Сви власници били су чисти, без досијеа, неосуђивани. Слати тамо екипу није имало смисла с обзиром на то да у том крају живи свега неколико људи и сви се међусобно знају, па би свако нови био брзо уочен и проваљен.

Ипак, решили су да провере да ли је неко од људи са списка било када заустављан и легитимисан са Беливуком или Миљковићем. И то је био пун погодак: Владе Драганић, власник једне од кућа, чак 11 пута легитимисан у исто време и на истом месту када иједан од ове двојице или обојица „кавчана“ – прича саговорник листа.

Тада је већ у току била акција „Отимач“, покренута управо након отмице Величковића.

– Полиција и БИА су поставиле камеру и почела да покрива објекат у Ритопеку регистрован на Драганићево име. Тако је склопљен цео мозаик. Неко време размишљало се о упаду специјалаца у ту кућу, међутим, свима је било јасно да је унутра највероватније све пуно оружја и да је кућа чувана, те би било тешко избећи жртве. Зато је донета одлука да се прво ухапсе Веља Невоља, Маре Касапин и њихови главни људи. Улазак у викендицу „кавчана“ потом је био рутина – закључује саговорник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс