Србија

Језиво упозорење! ДЕЛТА СОЈ ЋЕ СИГУРНО ПОКРИТИ СВЕТ: Епидемиолог Предраг Кон упозорава на ширење још заразније варијанте Ковида! Ево шта следи!

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је, гостујући за РТС, да за сада нема информацију да се у Србији појавио делта сој корона вируса и да је јасно да кад један вирус тако доминира, да ће покрити читав свет и да је то само питање тренутка.

– Врло је битно да ли ће у већим кластерима, групама, тај вирус ући у земљу или ће ући појединачно и каква је ситуација што се тиче могућности његовог ширења. Имамо релативно солидну ситуацију, у смислу да имамо вакцинисаности доста, али имала је и Британија, има је и Израел, па је од средине јуна до сада удесетостручио новозаражене – казао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да преношење вируса директно зависи од тога колико имамо осетљивих људи, а уколико се поштују мере, стварају се баријере за вирус чиме се онемогућује брз пренос.

– Морамо да кажемо да нисмо још на потпуно сигурном, не можемо да кажемо да је сигурна ситуација или уобичајена. Још увек је вирус ту међу нама. Посебно у Београду, последња четири дана то је опет на неком благом или на стагнацији, не пада више из дана у дан – рекао је Кон.

Додао је да треба водити рачуна о окупљањима и фреквенцији контаката.

– Сада, кад је летње време, улазимо у затворени простор да бисмо се расхладили и ту имамо више контаката, као зими што улазимо у затворене просторе да бисмо се загрејали – истакао је Кон.

Говорећи о бржем ширењу делта соја коронавируса, Кон је навео да се спомиње брже преношење за 40 до 60 одсто.

– Првобитни вирус се просечно преносио од једног зараженог на другог на три новозаражена, а овај се просечно преноси на пет. Управо зато и обухват вакцинацијом мора бити знатно већи да бисмо спречили то његово преношење – објаснио је Кон.

Истакао је да се у Великој Британији чинило да се смртност одржава док расте број заражених, али да се у последњих пет дана повећава и број умрлих.

– Отприлике неке четири недеље касни то повећање смртности или смањење, зависи каква је ситуација, ми не можемо са сигурношћу рећи да ли је ово сој који је инвазивнији. У сваком случају, помиње се, врло често говоре да се ради о соју који више личи на грип и даје релативно блаже обољење, али су још увек то само прелиминарни утисци – рекао је Кон.

Нагласио је да нас постојеће вакцине штите и од нових сојева.

– Управо је то једини излаз из ове ситуације и не знам баш да бирам речи како да се пренесе то нашем становништву, да сада све директно зависи од младих људи, да ли јесу или нису вакцинисани, јер нама сада наилази период разних прослава, разних фестивала, разних догађаја на којима ће бити окупљања. Та окупљања ће бити безбедна само ако се окупљају заштићени људи – истакао је Кон.

Посаветовао је све који нису вакцинисани да не иду на таква окупљања.

– Зато што је у Великој Британији однос оних који су вакцинисани и оних који нису је 1:25. Код нас вам је тренутно ситуација да имате сада, последњи податак у Батајници, ниједан који лежи тамо није вакцинисан. Према томе, толико су снажни подаци о томе какву заштиту даје вакцина да не треба више о томе много причати. Треба само уверити људе, поготово младе, да треба да се вакцинишу – казао је Кон.

Говорећи о тренутној епидемијској ситуацији, Кон је рекао да се ниво активности вируса стабилизује све више и више, али и да не можемо да живимо ван света и да не размишљамо да се делта сој појављује.

Додао је да не се не може рећи да је ситуација ванредна, ни да је ситуација неповољна, већ да је ситуација несигурна.

– Ако се будемо вакцинисали до 70 посто, моћи ћемо без обзира на сву ситуацију у свету да будемо потпуно мирни на јесен – истакао је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс