Регион

Настао хаос! РАСПЛЕТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Кривокапић растурио већину, нови премијер из Демократског фронта? Ево шта се дешава!

Реконструкција је највероватнији излаз из политичке кризе, да с постојећом већином бирамо нову владу. Политичка логика налаже да кандидат за првог човека извршне власти буде из ДФ, поручују из те коалиције

Одбијањем да потпише Темељни споразум са Српском православном црквом, премијер Црне Горе Здравко Кривокапић означио је разлаз скупштинске већине која га подржава. Да ли ће расплет најдубље политичке кризе бити елегантан или буран, понајвише зависи управо од Кривокапића, јер из Демократског фронта стижу све отвореније поруке да је реконструисана влада можда и једини излаз, и то влада у којој премијерску палицу треба да преузме кандидат ДФ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко је видео уговор

Један од лидера ДФ Милан Кнежевић каже за Курир да је Кривокапић својим потезом растурио владајућу већину и да је реконструкција владе сад једна од опција.

– Неопходно је да се Кривокапић одреди према свему што је урадио, односно није урадио. Да сам овако грубо изиграо народну вољу, знао бих шта ми је чинити, али ми не пада на памет да учим Кривокапића који му је следећи корак. Влада је због њега на климавим ногама. Владајућа већина је прснула као мехур од сапунице оног тренутка кад је одбио да потпише Темељни споразум са СПЦ. Реконструкција је један од излаза, да с постојећом већином бирамо нову владу – поручује Кнежевић.

Он тврди да су усаглашени текст Темељног уговора видели и потпредседник владе Дритан Абазовић и председник Скупштине Алекса Бечић, јер се и сам премијер у Патријаршији правдао да трпи велики притисак од њих двојице да не буде потписан. Кнежевић подсећа да је на усаглашавању уговора радио и министар правде Владимир Лепосавић.

Изиграна очекивања

И Андрија Мандић је у име ДФ нагласио да влада и премијер нису испунили очекивања, те да Кривокапић више нема поверење ове коалиције, која је део владајуће већине. Он је рекао и да није тачна информација да ће га ДФ предложити за председника владе у разговорима који предстоје, али да би, следећи политичку логику, требало да имају свог кандидата.

– Кривокапићево чињење је скандал. Он је имао највеће поверење. Па није тај споразум усавршавао Мандић, него чланови ваде и представници СПЦ. Обавештен сам да је у току трајања Сабора СПЦ уговор требало да буде потписан – изјавио је Мандић и навео да је Кривокапић још у априлу хтео да потпише уговор, али да га разни центри моћи притискају.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс