Србија

Није добро! ЧУВЕНИ СРПСКИ ЛЕКАР УПОЗОРИО НА ВЕЛИКУ СКРИВЕНУ ОПАСНОСТ ОД КОРОНЕ: На ово досад нико није скренуо пажњу!

Пацијенти са трансплантираном јетром су високо ризична група када су у питању инфекције, а како они реагују на ковид инфекције, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф. др Ђорђе Ћулафић са Клинике за гастроентерологију и хепатологију, начелник Одељења хепатологије у Стационару, истакао је да су пацијенти са трансплантираном јетром високо ризична група када су у питању инфекције.

„У почетку пандемије страховали смо за ову групу пацијената, јер су они због имуносупресије далеко подложнији свим врстама инфекција. У првим посттрансплантационим месецима када је имуносупресија највећа, да не би дошло до одбацивања органа, бактеријске инфекције су чешће. Временом се тај ризик смањује, али су могућности од вирусних инфекција веће“, истакао је професор Ћулафић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Студије су показале да је ова група пацијената, условно, под протекцијом од тежих форми ковид инфекција, јер их штите лекови циклоспорина и групе калцинеуронских инхибитора који спречавају одбацивање органа. Од 11 трансплантираних пацијената, само један је имао тежу клиничку слику“, истакао је професор.

Додаје да је најкомпликованија предтрансплантациона припрема, где учествује скоро све службе клиничког центра. Имамо недовољан број донора, па многи пацијенти не дочекају трансплантацију, а многи пацијенти не долазе по позиву на клинику због страха од коронавируса. Страх је ирационалан, јер су предузете мере по свим прописима.

„Вакцинација је спасила човечанство у прошлости, сви треба да се вакцинишемо, па је важно да се и трансплантирани пацијенти вакцинишу. Студије су потврдиле да је Фајзер вакцина безбедна за све пацијенте који узимају било моју врсту имуносуфицидне терапије. Не тврдим да и руска и кинеска вакцина временом неће ући у ову групу вакцина, то ће показати валидна истраживања“, истиче професор Ћулафић.

Код људи са здравом јетром који су прележали ковид 19, постоји могућност оштећења јетре.

„У почетку се мислило да је оштећење јетре изазвано антибиотицима, али је недавно објављен рад у престижном хепатолошком часопису, у коме се наводе подаци да је вирус у самом паренхиму јетре. Наводе се подаци да је око 45 одсто пацијената имало блаже оштећење јетре, 21 одсто умерено, а 6,4 одсто тешко оштећење са акутном инсуфицијенцијом јетре. У првој групи пацијенти су се веома брзо опоравили. Када је ковид 19 у питању немамо одговоре на многа питања“, закључио је проф. др Ђорђе Ћулафић са Клинике за гастроентерологију и хепатологију, начелник Одељења хепатологије у Стационару.

Први симптоми на основу којих можемо да закључимо да нешто није уреду са нашом јетром

„Обољења јетре су подмукла обољења и не дају изражену симптоматологију. Хронично, то су умор, који припишемо стресу и послу, или нелагодност испод десних ребара… То је недовољно да се обратимо лекару. Зато се раде годишње контроле лабораторијских анализа које су довољне за почетак. Увек се лечи последица, а не узрок“, истакао је проф. др Ђорђе Ћулафић са Клинике за гастроентерологију и хепатологију, начелник Одељења хепатологије

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/ординација.хр