Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово обавезно морате да знате ако сте примили кинеску или Фајзерову вакцину!

Потребне веће количине крви, стижу апели на Светски дан добровољних давалаца крви. Др Ивана Родић, из Института за трансфузију крви Србије, рекла је за РТС да су неопходне недељне резерве у овом тренутку1.500 једница крви, а прошле недеље је прикупљено 92 процента потребне количине.

У последњих месец дана, број пацијената у ковид систему мањи је за око 3.000. Зато су многе здравствене установе изашле из црвене зоне и вратиле се збрињавању својих старих пацијената и оперативним програмима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резерве АБ негативне крвне групе су на минимуму, смањују се и резерве Б крвне групе.

Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије рекла је да је током викенда било 126 доборовољних давалаца крви, а неопходне резерве у овом тренутку су 1.500 једница крви – прошле недеље 92 одсто од тог броја је прикупљено.

„То значи да не можемо направити значајне резерве, али задовољавамо потребе здравствених институција за које је задужен Институт“, каже докторка Родић.

„Честитамо свим грађанима који су добровољни даваоци крви, ово је посебан дан. ‘Нека свако срце куца’ је слоган. И током пандемије када је било ограничено кретање добровољни даваоци су наставили да дају крв и помогли да се многи грађани излече“, рекла је докторка Родић.

Што се тиче пандемије, указује на то да је 172.000 грађана дало крв, што је 17 одсто мање ако се пореди са периодом пре пандемије.

Објашњава да сви који су примили „Синофармову“ и „Фајзерову“ вакцину могу да дају крв без одлагања, а што се тиче „спутњика“ и „Астразенекине“ мора да прође две недеље од примљене друге дозе.

Што се тиче грађана који су прележали ковид, они могу дати крв након 15 дана ако нису имали упалу плућа, уколико јесу, онда мора да прође три месеца до коначног оздрављења.

Крв може дати свако ко је здрав, пунолетан, и има више од 50 килограма, мушкарци на свака три, а жене на свака четири месеца.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС