Србија

Обратите пажњу,почела је пријава! ОД ДРЖАВЕ ДОБИЈАТЕ И ДО 1,2 МИЛИОНА ДИНАРА: Ово су детаљи, а ево шта вас моментално ДИСКВАЛИФИКУЈЕ са конкурса!

У селима Србије око 200.000 хиљада кућа је напуштено. Сада држава жели да преокрене вишедеценијски тренд пресељавања стновништва у градове. У понедељак 28. јуна објављује конкурс на који могу да се јаве млади до 45 година и бесповратно добију до 10.000 евра да купе кућу или окућницу на селу.

Око 4.700 села у Србији готово четвртина је у фази нестајања. Имају по мање од 50 становника, а они у просеку више од 70 година. У многима нема ни амбуланте, ни школе, па чак ни продавнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 28. јуна па до 1. новембра, или док не потроши 500 милиона динара, држава ће давати новац младима који хоће да купе кућу на селу. Највише могу да добију милион и двеста хиљада динара, што је и максимална дозвољена цена за куће. А има их широм земље и за знатно мање новца.

– Домаћинства које могу да се уселе и да се изврши рестаурација, да се успоставе објекти за живот и рад у пољопривреди. Ако кажемо у еврима од 3.000 – 5.000 до 15.000 иде зависи од земље, шуме што се продаје. Село је удаљено три километара од Рековца, 16 километара од Јагодине, и 20 километара од Крагујевца. Далеко је од града само толико да има свој мир – истиче Јовица Давинић, председник МЗ Цикот код Рековца.

Осим што не могу да имају више од 45 година, заинтересовани морају да буду држављани Србије и не смеју да имају некретнину на своје име.

Конкурс је намењен брачним и ванбрачним партнерима, самохраним родитељима и младим пољопривредницима који живе са једном или две генерације у заједници.

Купац не сме да буде у сродству са продавцем куће, да је у поступку набавке неке друге некретнине, нити да има неизмирене обавезе према држави.

Секретар Министарства за бригу о селу Снежана Петровић позива представнике ових категорија да се охрабре да пронађу своју жељену кућу, да се врате на село, али и да се удруже, да оснују задругу и да се наредних година јаве министарству за бесповратна средства за подстицаје њиховом пословном и привредном напретку. Кућа и окућница купљене државним новцем не могу да се продају 10 година. После пет година могу да се ставе под хипотеку. Интересовање је, кажу у министарству, велико у свим крајевима Србије, укључујући и Косово и Метохију.

СЕЛО СА 7 СТАНОВНИКА, ЧУДЕ СЕ КАД ВИДЕ ДЕЦУ

Игор Стоиљковић, председник Месне заједнице Предејане каже да су села опустела. На путу од Предејана ка Црној Трави је село Црвени Брег где тренутно има седам становника, село Мркавица има једног становника.

– Некада, 50-тих година прошлог века у тим селима је живело преко 200 људи. Отварање затворених кућа би јако значило. За нормалан живот у тим селима је неопходан пут – сматра Стоиљковић.

Планка Танасковић из Цикота каже да у селу немају ни продавницу, ни цркву, а у школу иде двоје деце.

– Ове две куће иза нас се продају, волела бих да ту дође неки нормалан народ, јер ту данима нико не пролази. Овде је игралиште позади мене и кад прођу деца ту кроз двориште, ја као да је прошло не знам шта. Јер немате никога, много је страшно – наглашава Планка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република, РТС