Србија

Ово морате знати! ДРЖАВА СРБИЈА ПОКЛАЊА КУЋЕ! Конкурс стартује на Видовдан! 200.000 напуштених кућа чами празно а једна може бити ваша!

Навео је да је велико интересовање за откуп сеоских кућа и да је једини услов да брачни парови имају до 45 година

БЕОГРАД – Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас ће 28. јуна, на Видовдан, бити расписан конкурс за доделу сеоских кућа младим брачним паровима и навео да ће држава за откуп кућа давати и до 1,2 милиона динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кркобабић је рекао да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

“Влада треба да усвоји програм о додели средстава, а очекујем да јавни позив буде на Видовдан, биће то лепа симболика. Желимо да нам људи са Косова и Метохије, из јужне Србије, Медвеђе, Црне Траве, не одлазе за Београд и даље, него да тај пут иде у обрнутом смеру, да покушамо да их задржимо“, рекао је Кркобабић за ТВ Пинк.

Навео је да је велико интересовање за откуп сеоских кућа и да је једини услов да брачни парови имају до 45 година.

Кркобабић је рекао да очекује да се пријаве пољопривредници који живе у заједничким домаћинствима и желе да се осамостале, али и млади људи који са породицама живе као подстанари у околини великих градова живе као подстанари и који не могу да реше стамбено питање банкарским кредитима.

“Желимо да куће добију они који заиста желе да живе у њима. Нека се пољопривредници распитају има ли празних кућа у њиховом крају, а локалне самоуправе треба да изврше процену“, објаснио је Кркобабић.

Поновио је да је инвестициони план Србија 2020-2025 предуслов за опстанак села у Србији и да би без тог плана напори Одбора за село, САНУ и Министарства за бригу о селу остали без реализације.

“То су капиталне ствари које коштају, а општине немају много новца. Без помоћи Републике и издвајања великих средстава нема помака“, рекао је Кркобабић.

Кркобабић: Знамо шта је следило после Видовдана и Косовског боја 1389.

Реално је очекивати да ће јавни конкурс за доделу бесповратних финансијских средстава за куповину сеоских кућа са окућницама бити расписан на Видовдан, 28. јуна, најавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић. Он је рекао да очекује да ће претходно Влада Србије усвојити тај програм, који према његовим речима носи много лепе симболике.

„Знамо шта је следило после Видовдана и Косовског боја 1389. а ми сада крећемо у супротном смеру. Хајде да видимо да више не празнимо куће и да нам људи са Косова и Метохије, из јужне Србије, Медвеђе, Црне Траве не беже за Београд него да пут буде у обрнутом смеру“, рекао је Кркобабић за ТВ Пинк. Објаснио је да су за останак на селу основни услови зарада, односно сигуран посао и кров над главом, саопштило је Министарство за бригу о деци.

„Држава Србија први пут јасно каже: имаш право да добијеш милион и 200.000 за откуп сеоске куће са окућницом и не дугујеш ником ништа, осим што имаш обавезу према држави да останеш тамо да живиш“, навео је Кркобабић.

Истакао је да постоји велико интересовање за доделу празних кућа, којих према неким проценама у Србији има око 200.000. Нагласио је да је на младима до 45 година да се интересују има ли слободних кућа, где се налазе и да ли су њихови власници спремни да их продају а на локалним самоуправама да процене вредност празних кућа на својој територији.

Кркобабић је посебно истакао да се данас, када се у Скупштини Србије расправља о Косову и Метохији, морамо више бавити узроцима како не бисмо убудуће морали и у другим крајевима да се бавимо последицама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг/ТВ Пинк