Србија

Ово морате знати! НОВА ПРАВИЛА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ПОРОДИЉЕ: Главна промена односи се се на ПЛАТУ!

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, који би ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури.

Најважнија измена у односу на тренутно важећи пропис тиче се одредбе по којој пун месечни износ накнаде зараде породиља, односно плате за време породиљског одсуства, не може бити мањи од минималне зараде утврђене на дан почетка остваривања тог права. Дакле, према новом законском решењу, породиље више не могу примати накнаду мању од „минималца“ који је био утврђен пре почетка породиљског одсуства, а који је за ову годину око 32.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је био један од већих проблема породиља, којима су послодавци често, по одласку на одсуство, уплаћивали износе ниже од најниже прописане зараде.

Измене закона значе да ће свака запослена жена за време породиљског одсуства, које траје од дана његовог отпочињања, 28 дана пре термина за порођај до три месеца живота детета, остваривати накнаду зараде у висини минималне зараде утврђене на дан отпочињања одсуства, наводи се у саопштењу владе.

Остале накнаде по основу рођења, неге детета и посебне неге детета, може остварити и мајка која је у периоду од 18 месеци пре рођења детета била пољопривредни осигураник.

Међу новостима које доносе измене Закона о финансијској подршци породици са децом су и брисање одредбе којом није било могуће истовремено коришћење права на накнаду зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и додатка за помоћ и негу које дете има по основу инвалидитета.

Новим прописом родитељи ова права могу користити истовремено, односно кумулативно.

„Од 1. јануара 2022. године запослене жене, жене које самостално обављају делатност или су ангажоване по основу флексибилних облика рада, а остварују приходе који су већи од три просечне зараде у Републици Србији, моћи ће да остваре накнаду зараде и остале накнаде у висини до пет просечних плата у Србији на дан отпочињања одсуства“, наводе из Владе Србије.

Мање од 32.000 динара свакој трећој породиљи
Удружење „Маме су закон“ оценило је да је одлуком Владе Србије о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом остварена победа и очекује да се Предлог закона ускоро нађе у скупштинској процедури, са ступањем на снагу од 1. јула.

Пошто Предлог уђе у скупштинску процедуру, Удружење ће упутити амандмане како би се обезбедио гарантовани минималац за све оне који током периода неге детета остварују накнаде мање од овог износа. Тражиће и смањење броја месеци који улазе у обрачун накнаде са 18 на 12, као и изједначавање права предузетница са другим породиљама.

Како је пре неколико дана речено из Удружења, једна трећина породиља тренутно прима накнаду мању од минималне зараде у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс