Србија

Ово није добро! СТИЖЕ НАМ ТРОПСКИ ПАКАО У ЈУЛУ И АВГУСТУ ПОСЛЕ ХЛАДНОГ МАЈА! Прогноза метеоролога за лето је УЗНЕМИРУЈУЋА!

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске објавио је нову прогнозу за лето 2021., а метеоролози најављују како ће температуре након хладног пролећа бити више од просечних, посебно кад је реч о јулу и августу.

– Након, што се температуре тиче, углавном просечног марта, а затим хладног и врло хладног априла следио је мај који је у већем делу Хрватске такође хладнији од уобичајеног. И падавина је овог пролећа углавном било око просека, а у мају су биле неједнолико распоређене. Стога се већина зажелела правог лета – врућег и стабилног.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према расположивом прогностичком материјалу за климатолошко лето у већем делу Хрватске и окружења предвиђа се време топлије од вишегодишњег просека (1981-2010.) или најмање око њега, уз велику вероватноћу остварења прогнозе. Притом је у јулу и нарочито августу могуће веће позитивно одступање температуре од уобичајених вредности, док је вероватноћа позитивног одступања у јуну мања – истичу из ДХМЗ-а и напомињу како се не може се искључити ни појава топлинских таласа, али се они на сезонској скали не могу прогнозирати.

– Стога ваља пратити службене временске прогнозе за краће раздобље (највише недељу дана унапред) које ће, буде ли потребно, садржавати упозорење на врућину – додају.

Иако се предвиђа време топлије од просека, свакако су могући и продори хладног ваздуха (нпр. проласком хладног фронта), односно краћа раздобља с температуром око или чак нижом од уобичајене за летње месеце.

– Прогноза количине падавина много је сложенија од прогнозе температуре, посебно на сезонској скали, па је и њена поузданост мања. Предвиђа се укупна сезонска количина кише углавном мања или највише око просечне, уз умерену вероватноћу остварења прогнозе. Ипак, у јуну постоји сигнал за месечну количину оборине ближу климатолошком просеку – прогнозирају.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Танјуг

Ознаке