Регион Свет

Ово нико није очекивао! БАЛКАН ИМА ПОСЕБНО МЕСТО У БАЈДЕНОВОМ СРЦУ: Амерички председник открио које су му омиљене локације!

Амерички лидер баш воли да путује

Мало је америчких председника који су на ту функцију ступили са толико пређених километара током међународних путовања као што је Џо Бајден, пише бриселски портал „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, током свог мандата на функцији потпредседника САД, Бајден је прешао више од 1,6 милиона километара на путовањима у 57 земаља света.

Када се томе придода на стотине путовања реализованих током обављања функције члана сенатскоог Одбора за спољне односе почев од 1970-их година, могло би се рећи да Бајден има највећи карбонски отисак од свих станара Беле куће.

Многа од тих путовања била су у Европу, која је одувек имала посебно место у Бајденовом срцу. Због тога није случајно што је његово прво путовање у иностранство заправо одлазак на тај континент, пише „Политико“.

Званична сврха Бајденовог путовања би, према писању портала, могла бити да европским савезницима покаже „мало љубави“ након напада које су претрпели под његовим претходником. Али Бајден такође заиста воли Европу.

Тај ентузијазам је био опипљив током ранијих година, било када је боравио у посети својој прадомовини у Ирској, када је присуствовао Минхенској безбедносној конференцији или боравио у најудаљенијим деловима Балкана, односно свим местима којима се повремено враћао.

Пет је места која Бајден у Европи највише воли, а то су Ирска, Балкан, седиште НАТО-а, Минхен и Мађарска.

„Политико“ наводи да многи амерички политичари имају ирско наслеђе, и да су оба Бајденова родитеља били ирског порекла.

Други европски кутак у коме се за Бајдена „преплитало“ професионално и политичко је бивша Југославија, регион препун историјских подела које се, како наводи „Политико“, не разликују од Ирске.

Тај портал наводи да Бајден никада није одустао од Балкана, враћајући му се изнова и изнова, и дуго након што је већина западних политичара изгубила интересовање.

– Балкан није споредна стратешка мисија – рекао је колегама из Сената након посете региону 2001. године.

– Југоисточна Европа остаје централна за безбедност читавог континента, а тиме и Сједињених Држава – додао је он тада.

Након што је 2009. године постао потпредседник, Бајден је поново посетио регион. Бајден је 2016. године посетио Косово због отварања новог аутопута названог по његовом преминулом сину Боу, који је својевремено волонтирао на Косову.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг