Србија

Ово смо чекали! НАЗИРЕ СЕ КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ, СТРУЧЊАЦИ ДАЈУ ОПТИМИСТИЧНЕ ПРОГНОЗЕ! Без заражених од короне од 10. јула? Ево шта нас чека!

Мора да се настави масовна имунизација, посебно младих * Маске, поштовање дистанце и дезинфекција остаће на снази као заштитне мере

Од 10. јула у Србији неће бити нових случајева заражених од короне, процене су домаћих стручњака! Услов за то је да се настави масовна имунизација, посебно младих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да се назире крај епидемије, потврђује и укидање ванредне ситуације у појединим градовима последњих недеља. Последњи у низу јесте Пожаревац, који се вратио у нормалу након седам месеци, јер су јуче регистрована само два новооболела пацијента.

Свакако, напомињу лекари, то не значи да се треба опуштати, јер ситуација може лако да се преокрене. Зато ће ношење маски, поштовање дистанце и дезинфекција остати на снази као заштитне мере.

Ближи се крај

Професор математике Петар Кочовић, који се од почетка епидемије бави прорачунима о кретању вируса, напомиње да је сада најбитнији наставак имунизације, што доказује и мањи број новозаражених сваког дана.

– Највећи утицај на повољнију епидемиолошку ситуацију имало је поштовање мера, али пре свега, вакцинација грађана. Сада је јако важно да број заражених опада, а да се повећава број вакцинисаних, нарочито омладине. Идемо лепим током надоле и тај тренд ће се наставити и наредних дана. У наставку јуна и даље ће опадати број заражених, биће само спорадичних случајева, а од 10. јула готово да неће бити новозаражених – наглашава професор Кочовић и истиче:

– Тада можемо да очекујемо ситуацију као у Израелу, где се смањило заражавање јер се вакцинисало више од 50 одсто становништва, што мора да се деси и код нас. Тада ће се створити услови да не буде више готово никаквих ограничења и да све функционише као пре епидемије!

Епидемиолог др Радмило Петровић каже да епидемија иде добрим током, али да је сада преломни тренутак да покажемо одговорност како бисмо имали мирно лето.

– Смањује се број нових случајева заразе, празне се болнице, укида се ванредна ситуација. Све то јасно показује да идемо узлазном путањом и да се назире предах. Али, сада је битно да се не опустимо и да се све ово не промени преко ноћи. Једини услов за то јесте наставак масовне имунизације и одговорност. Само то ће повећати проценат вакцинисаних који нам треба за колективни имунитет – објашњава др Петровић.

Вакцина је неопходна

Да је вакцинација једини начин да се овај проблем реши, сматра и директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију и декан Медицинског факултета др Лазар Давидовић.

– Не могу да разумем немедицински, а још мање медицински део јавности који је против вакцинације. Знате, иако сам хирург, морам да признам чињеницу да није хирургија та која је спасла највећи број људи у историји. Имунизација је апсолутно неопходна. Живимо у време медицине засноване на доказима. Постоји више него довољно евидентних доказа и са Запада и са Истока по којима је делотворност вакцине доказана – напомиње др Давидовић и додаје:

– Захваљујући надлежнима у Србији имамо их више него довољно. Имамо и ту могућност да бирамо између четири вакцине. Нисам сигуран да много земаља има такву привилегију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс