Србија

Ово су сви чекали! СРБИЈА ЈЕ ПРЕ ЧЕТИРИ ДАНА ИЗАШЛА ИЗ ТРЕЋЕГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Анализа професора Кочовића – Ево када ћемо прогласити крај пандемије

СРБИЈА је пре четири дана изашла из трећег таласа короне, број заражених и даље пада што зовемо „цеђење трећег таласа короне“, а крајни циљ је 28 дана да буде нула заражених када би се прогласио крај епидемије, рекао је данас професор математичар Петар Кочовић.

Он је у емију Уранак на ТВ К1 оценио да је у Србији добар тренд пада броја заражених и изнео очекивање да ће тако бити и у наредних 15 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Полако пада, а може полако и да расте. Молба да водимо рачуна да је корона са нама и око нас, и чека прави час да нас нападне – рекао је Кочовић који је током гостовања носио маску.

Професор Кочовић је изнео податак да је тренутно у Србији прва дозу вакцине примило око 40 посто укупног становништва, а другу око 37 посто, и оценио да је вакцинација једина добра мера.

Изнео је очекивање да ће број имунизованих пред крај августа у Србији бити 44 посто, а да ће у новембру бити 51 и више посто.

Рекао је да је број оних који су имали ковид око 10 процената, а с обзиром да је део њих вакцинисан, оценио је да је ова категорија грађана са 5,5 до шест процената увећава број битан за колективних имунитет.

Како је истакао, укупни бројеви нам гарантују релативно добру ситуацију током лета.

Професор је истакао да, иако постоје претње, нигде у свету не постоји принудна вакцинација.

– Антиваксера је на светском нивоу око један посто, и ми смо ту поприлично добри. А скептика је 10 посто, што је у збиру са антиваксерима код нас око 600.000 грађана – рекао је Кочовић.

Објаснио је да скептици хоће да се вакцинишу али чекају да виде да ли вакцина има нежељене ефекте.

Како је рекао, Србија у руралним срединама има доста невакцинисаних, као и по насељима у којима живе Роми од којих многи немају лична документа.

– Имамо око 400.000 људи који желе да се вакцинишу у Србији. И око 80.000 оних који нису се вакциниали другом дозом – рекао је он.

Кочовић, који свакодневно анализира светске податке, каже да на северној хемисфери Земље где живи 87 посто становника тренуто пада број заражених, што је добро.

Он је нагласио да су истраживачи утврдили да загађење утиче на повећање броја заражених.

– Деривати ложења ослабе плућа за ковид и све друге инфекције. Нађена је та веза. Како утиче тражи се прецизнија кроз истраживања – рекао је он.

Кочовић је навео да прошле године није било сунчевих пега и да је познато да кад нема цикличне активности Сунца, буде епидемија.

– Прошле године било нула сунчевих пега, сада их има 17-20. Сунце је почело да ради, у наредне 3-4 године доћи ће до чишћења атмосфере јер је УВЦ зрачење природни чистач атмосфере – рекао је професор.

Кочовић каже и да је могуће да, уз појачану активност Сунца и вакцинацију, у наредних 6-8 месеци дође до „чишћења“ короне.

 

Извор: Танјуг