loading...
Србија

ПАНИКА У СРПСКОЈ МАФИЈИ: ФБИ пратио годинама СВЕ ПОРУКЕ НАШИХ КРИМИНАЛАЦА, данас откривено невероватна ПОДВАЛА!

Завладала је невиђена паника међу српским мафијашима јер је откривено да је ФБИ протекле две године, преко лажне апликације коју су успели да им подметну, пратио све њихове поруке. Криминалци су мислили да се дописују преко криптоване апликације којој нико не може да приступи, не знајући да им је њу направио и пдметнуо преко сведока-сарадника управо ФБИ!

Данас је као бомба одјекнула вест да је у највећој међународној акцији у Европи ухапшено више од 800 осумњичених криминалаца и заплењено преко 48 милиона долара у готовини и криптовалутама. Како је откривено, ова акција је спроведена након две године истраге и опаког плана који је сковао ФБИ.

ФБИ је годинама тајно водио и контролисао криптовану апликацију за комуникацију звану АНОМ коју користе криминалци широм света, како би прикупљао поруке које размењују и пратио све њихове активност! Како је саопштено, прикупљено је више од 20 милиона порука на више од 11.800 уређаја које су користили криминалци. Ова акција названа је кодним именом “Тројанов штит”.

Преко свог сведока-сарадника ФБИ је систем АНОМ прво подметнуо криминалцима у Аустрији као нову, шифровану комуникацију коју нико не може да прати, прислушкује и “уђе у њу”. Скидање апликације се огромном брзином раширило по овој земљи, а онда врло брзо и даље. Ни не слутећи шта се дешава, више од 10.000 криминалаца из преко 90 земаља скинули су апликацију “Аном”, а како је објављено, ову апликацију највише су користили мафијаши из Немачке, Шпаније и Србије! Подсетимо, криптоване апликције за комуникацију са припадницима клана користила је криминална група коју је предводио Вељко Беливук звани Веља Невоља, али и сви припадници кавачког калан, на челу са Радојем Звицером и Слободаном Кашћеланом!

Након хапшења Беливука компанија “Скy ЕЦЦ” која је била апсолутно омиљена међу криминалцима широм света, па тако и међу нашим, саопштила је да је неко “створио лажну верзију њихове комуникационе апликације, учитао је на телефоне, а затим продао путем ‘неовлашћених’ канала”. Тада јавности није било познато да иза тога стоји управо ФБИ!

Наша полиција се након хапшења Беливукове групе докопала њихових телефона са шифрованим апликацијама за комуникацију и извукла бројне поруке и фотографије мучених и убијених мушкараца које су међусобно размењивали.

Како је функционисао АНОМ

АНОМ је једино могао да буде инсталиран на телефонима који су купљени на црном тржишту. Како преносе светски медији, с тих телефона није било могуће обављати позиве нити слати мејлове, а комуникација се вршила искључиво порукама између оних који су такође имали ову апликацију. Па је тако било потребно да криминалац познаје другог криминалца како би уопште могао да дође до телефона са овом апликацијом.

Клан Вељка Беливука и Марка МИљковића на овој апликацији нису користили свој прави идентитет већ псеудониме, а инспирацију за тајна имена проналазили су у познатим серијама, филмовима, цртаћима…

– Своја кодна имена су врло често мењали, неки чак и на дневном нивоу. Толико су били опрезни! Нека од имена на Скају којима су се наводно служили су и “Бетмен”, “Спајдермен”, “Супермен”, затим имена старлета, тенисера, фудбалера, глумаца – испричао је тада извор упознат са случајем.

Како је објашњено, апликација ради по принципу дда послата порука после читања нестане, трајно се уништава, и да зато не може да буде пресретнута. Међутим, оно што криминалци нису знали је да, уколико су користили ФБИ верзију ове апликације, све поруке долазиле су и њима.

Заменик извршног директора ЕУРОПОЛ-а Жан-Филип Лекуф потврдио је данас да је у оквиру међународне полицијске операције у Европи ухапшено више од 800 осумњичених криминалаца и заплењено преко 48 милиона долара у готовини и криптовалутама. У тој операцији су, поред ЕУРОПОЛ-а и полиција 16 европских држава, учествовали амерички ФБИ, као и полиције Аустралије и земаља Јужне Америке, Азије и Блиског истока.

Немачки званичници су потврдили да полиција ухапсила 70 осумњичених на 150 локација у Немачкој, наводећи да је акција била је фокусирана на покрајину Хесен. У здруженој операцији аустралијске полиције, америчког ФБИ-ја и националних полиција држава Азије, Јужне Америке и Блиског истока, ухапшено је неколико стотина осумњичених криминалаца из 18 земаља ангажованих у организованој криминалној шеми, саопштили су раније данас аустралијски званичници.

Само у Аустралији је ухапшена су 224 осумњичена, међу којима има и припаданика моторизованих банди, а на Новом Зеланду је 35 осумњичених завршило иза решетака.

– Ова хапшења су такође резултат полицијског упада и тајног праћења шрфроване компјутерске апликације у којој је било скоро 25 милиона порука о трговини наркотицима, заверама и припремама убистава – саоптили су данас аустралијски званичници.

Извор: Курир.рс