Србија

ПОДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ! Белоруски амбасадор се обратио Србима: Ми вама „мигове“, ви нама забрану

Званични Минск је са неразумевањем примио придруживање Србије забрани летова белоруских авиокомпанија у ваздушном простору ЕУ и других држава, саопштио је за Риа новости амбасадор Белорусије у Србији, Северној Македонији и Црној Гори Валериј Бриљов.

„У Белорусији смо са неразумевањем примили одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама према нашој држави. Она није у складу ни са нашим високим нивоом међудржавног дијалога, нити са међувладиним споразумом о ваздушном саобраћају. Надамо се да ће ова одлука бити преиспитана», изјавио је амбасадор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Белорусију и Србију повезују традиционално пријатељске везе, и белоруска страна жели да их и даље јача.

„Сигуран сам да потенцијал наших односа није ни изблиза исцрпљен“, нагласио је амбасадор.

Одлука о забрани летова у ваздушном простору Србије десила се истог месеца када је Белорусија поклонила Србији четири ловца МиГ-29 и обавила са њом и Русијом војне вежбе у Русији.

„Деветог јуна, на војном аеродрому „Батајница“ одржана је церемонија примопредаје српском ваздухопловству четири авиона „МиГ-29“ који су прошли капитални ремонт и модернизацију у белоруским предузећима. Свечаном догађају је присуствовало руководство војног ресора Србије. Штавише, у Краснодарском крају, са српским и руским војницима је од 16. до 18. јуна успешно одржана активна фаза војних вежби „Словенско братство 2021″. Све указује да је перспектива сарадње у тој области прилично широка“, закључио је Бриљов.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је раније да су се Србија, Северна Македонија, Црна Гора и Албанија придружиле одлуци ЕУ о забрани белоруским авиокомпанијама да лете ваздушним простором ЕУ и користе њихове аеродроме.

 

Извор: rs.sputniknews.com