Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Познати метеоролог најавио необичну појаву: Од 20. јуна се време потпуно мења!

Већ у уторак, а посебно у среду током дана топлије и у среду максимум од 24 до 28 степени Целзијуса, према речима метеоролога

Недељно јутро освануло је кишовито и тмурно, а Републички хидрометеоролошки завод најавио је да Србију данас очекује променљиво време, са кишом и пљусковима. Почетком радне недеље биће суво, али свежије за ово доба године, док нас стабилизација времена и пораст температуре очекује од уторка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пролазно наоблачење са кишом и плјусковима, локално и грмлјавином, као и умереним и јаким северозападним ветром које је захватило северне, западне и централне, током преподнева прошириће се и на остале пределе Србије, уз истовремени престанак падавина прво на северу Војводине.

После подне у свим пределима престанак падавина и разведравање, наводи се на сајту РХМЗ.

Метеоролог Марко Чубрило рекао је да ће данас над средишњим пределима бити доста облака, понегде уз слабу кишу, док ће над осталим пределима бити променљиво облачно уз сунчане интервале али ветровито и свежије у односу на протекле дане. Са премештањем хладног фронта ка нама стиже сувљи ваздух, што ће условити знатно мањи удео влаге и смањити осећај спарине.

– Почетком наредне недеље углавном суво, али релативно свеже за овај део године, посебно у понедељак када ће се максимуми над већим делом региона кретати од 16 до 21 степен Целзијуса. Ноћи такође врло свеже и у уторак ујутро минимуми од 6 до 13 степени Целзијуса, а на планинама преко 1.000 мнв уз ведру и тиху ноћ може бити и приземног мраза – написао је Чубрило на Фејсбуку.

Већ у уторак, а посебно у среду током дана топлије и у среду максимум од 24 до 28 степени Целзијуса, истакао је он. Око среде или четвртка понегде у брдско-планинским пределима може бити локалних пљускова, посебно током после поднева.

– У другом делу недеље под утицајем антициклона углавном суво и још топлије, те би за наредни викенд максимуми били прави летњи и требали би се кретати од 27 до 32 степена Целзијуса, а понегде на југу и око 34 степена Целзијуса – најавио је Чубрило.

Према његовим речима, око 19. јуна модели симулирају доста необичну ситуацију за летњи период године и јачају висински циклон негде над крајним југоистоком Европе.

– Као последица тога од 20. јуна би поново могло бити нестабилније и мало свежије, посебно на истоку уз чешћу појаву грмљавинских пљускова – закључио је метеоролог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс