Регион

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Спрема се распродаја државне имовине да се смање дугови!

Црна Гора са великим дугом према Кини преговара о узимању стотина милиона евра повољног кредита Европске уније.

Она се припрема за распродају државне имовине како би смањила своју финансијску зависност од Пекинга, рекли су високи европски званицници за Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорски дуг према Кини у средишту је жестоке расправе о кинеском утицају у Европи и могао би да закомпликовати ширење Европске уније на Балкан, рекли су британској агенцији званичници ЕУ који су желели да остану анонимни.

Црна Гора је кандидат за чланство у ЕУ, а тај процес захтева испуњавање фискалних стандарда, додаје Ројтерс.

Како се подсећа, Црна Гора је позајмила 944 милиона долара од Кине 2014. године како би финансирала изградњу деонице од 41 километра аутопута која још није завршена.

Повољни кредити ЕУ пружили би Црној Гори већи финансијски простор за инвестирање у пројекте који ће подстаћи економију, тешко погођену пандемијом ковида 19, рекао је један званичник укључен у разговоре.

Брисел се обратио Немачкој кредитној банци за обнову (КфВ) и Француској развојној агенцији (АФД) – обе су државне развојне банке – као и италијанском државном кредитору ЦДП да предводе финансијску помоћ, рекао је званичник ЕУ Ројтерсу.

“План је да те три институције добијемо понуде, а затим их спојимо. Надамо се да би понуда могла да буде спремна у наредним недељама, прије лета”, рекао је тај званичник.

Ни немачка банка, ни француска развојна агенција нису желеле да коментаришу сазнања Ројтерса, а један извор наводи да је ЕУ затражила од италијанског ЦДП да предложи решење за Црну Гору али да конкретни кораци још нису предузети.

Европска комисија и Црна Гора најпре су разговарале о рефинансирању кинеског дуга али су одустале од те идеје јер би она захтевала одобрење Пекинга, а мислиле су да Кина не би попустила, рекао је званичник ЕУ.

Портпарол кинеског министарства спољних послова рекао је да је аутопут важан за друштвено-економски развој Црне Горе и да Пекинг полаже велики знацај на развој односа са Црном Гором.

Кинеска државна Бенк оф Чајна која је дана зајам на 20 година, није одговорила на упит Ројтерса за коментар.

Европска комисија саопштила је да ће наставити да ради са Црном Гором на подршци њених инфраструктурних пројеката и да су отворена за подршку преосталим деоницама пројекта аутопута.

“Комисија ће наставити да подржава Црну Гору на њеном путу ка чланству и у овом контексту сарађује са земљом у проналажењу финансијских решења за њене инвестиционе пројекте, а такође осигурава одрживост њеног јавног дуга”, рекла је портпаролка ЕК Ана Писонеро.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг