Свет

Ситуација је драматична! АКО ЈЕ ТАЧНО ДА ЈЕ ОВО УЗРОК РУШЕЊА ЗГРАДЕ У МАЈАМИЈУ, цео свет је у ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ!

Pixabay.com

Смртоносно рушење 12-спратнице у Мајами Бичу у четвртак било је светска вест број 1.

Узрок несреће, која је засад однела 4 живота, али се за чак 150 људи не зна где су (воде се као „нестали“) засад није дефинисан, а спасиоци настављају да траже преживеле и мртве испод рушевина. Али у амерички медијима су се већ појавила подсећања да су научници одавно изразили забринутост за судбину густо насељених области на самој обали океана, која се налазе на кречњачком тлу, у светлу надолазећег пораста нивоа мора и глобалног загревања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појас у којем се налази ова зграда управо је на таквој подлози, и сада сви већ наглас причају о овој досад мало помињаној последици климатских промена

Земљиште испод зграде се слеже, како се прашина и стене померају, као резултат ерозије. Од 1993. до 1999. Чемплејн Тауерс вишеспратница је тонула скоро 2 милиметра годишње, према сателитским подацима којима су располагали на Универзитету Флорида, судећи према раду објављеном 2020. године. У исто време ниво мора се подизао 3 милиметра годишње.

У овом раду фокус је на томе како океанске воде, које су се подигле скоро 30 центиметара у последњих 100 година, могу да дестабилизују порозно земљиште на којем се налазе многи приобални градови.

– Земљиште се помера на доле. Веома је разорно шта се дешава – рекао је Шимон Вдовински, аутор ове студије.

Џон Инглендер, писац и стручњак за подизање нивоа мора и океана, каже да очекује да ће овај инцидент на Флориди довести до ревизије развоја приобалних подручја и интегритета зграда у подручју Мајамија, у којем живи више од 6 милиона људи. Он је рекао да би званичници морали „хитно и пажљиво“ да истраже утицај слегања тла и продирања слане воде, која може да кородира бетон и челик. Мајами је угрожен од такозваних „краљевских плима“, које плаве подручја града са сланом водом и постају све горе како се подиже ниво океана.

– Питања се сигурно морају поставити. Важно је да се препозна да ово није само проблем Мајамија. Али сигурно густина обалног развоја у Мајамију од овог града чини пример – рекао је Инглендер.

Извештај вашингтонског тинк-тенка „Ресурси за будућност“ из 2020. године закључује да је Мајами један од градова са највећим ризиком на свету од штете која ће настати због плављења и олуја.

Тајминг ове катастрофе нагласио је опасност галопирајуће кризе која је везана са глобалним загревањем. Бајденова администрација је склопила договор са Републиканцима да се потенцијално ублажи инфраструктурни пакет за који су експерти већ рекли да је недовољан да се драстично смање емисије штетних гасова, а у то време историјски најјачи талас врелине погодио је разне делове Сједињених Држава ове недеље. Борба против климатских промена се дуго заснивала на смањивању загађења од термоелектрана и аутомобила, али сада на дневни ред долазе и зграде, које директно производе 13 одсто емисија штетних гасова (грејање и кување су узроци).

Већина ових напора се заснива на томе да се забрани коришћење природног гаса у новоградњи, и да се инвеститори обавежу на интегрисање пуњача за електиричне аутомобиле и индукционе шпорете. Али скуп пројекат реконструкције старих зграда је велики проблем, и оне постају све несигурније како се климатске промене појачавају.

Технологија коју је у својој студији предложио Вдовински могла би да се искористи да се направи ревизија целокупне инфраструктуре Мајамија. Сателитима би могло да се измери промена у висини површине тла, а европски сателити то могу да ураде бесплатно, па би цео процес могао да буде јефтин.

Иако још увек није потврђен узрок пада зграде, Кенет Директор, адвокат који представља удружење које управља зградом, рекао је за Њујорк Тајмс да је пред зградом била велика попоравка, како би се санирали зарђали челик и оштећен бетон. Он је рекао да је инжењер детектовао ове проблеме током недавне инспекције, али није било назнаке да би зграда могла да се сруши.

Харолд Венлес, професор географије и експерт за подизање нивоа мора, каже да је један од могућих узрока било и продирање морске воде, додајући да се ниво мора подигао за око 15 центиметара у последњих 40 година, откад је ова зграда саграђена.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/HuffPost