Русија

Шокантне тврдње! ПУТИНОВИ СПЕЦИЈАЛЦИ ПРАВЕ ЧИП КОЈИМ ЋЕ ЉУДИ СНАГОМ УМА КОНТРОЛИСАТИ КОМПЈУТЕРЕ? Хитно се огласили Руси!

Москва је умањила медијске извештаје да елитна група Руса ради на најсавременијој технологији која би се могла укључити директно у људски мозак, омогућавајући им да снагом ума контролишу компјутере.

Извор у московском Министарству образовања рекао је раније у уторак за лист „Коммерсант“ да је влада успоставила радну групу за спровођење наредбе председника Владимира Путина која ће водити нова истраживања о интерфејсима „мозак-рачунар“.

Према документима које су видели извештачи, савезна иницијатива под називом „Мозак, здравље, интелигенција, иновације за 2021-2029“, ће имати буџет од 54 милијарде рубаља (737.600 УСД) да утроши на оживљаваљње будућих технологија.

За предлоге које је изнела Руска академија наука, је речено да им је Путин дао залено светло у марту. Међу планираним иновацијама су софтвер и хардвер који могу претворити мождане сигнале у поруке које рачунари могу прочитати и користити за издавање наредби.

Други напретци би могли да укључе електронске резервне делове за возаче који омогућавају даљинско управљање возилима, и побољшано доношење одлука за вештачку интелигенцију. Влада наводно верује да има бројне предности на пољу високотехнолошког рачунарства, али препознајући да сектор тренутно не добија довољно средстава да учврсти улогу Русије као светског лидера.

Међутим, упитан о плановима на брифингу за новинаре у уторак, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да нема информације о програму и да не може „ни да потврди, ни да порекне“ да ли се тренутно ради.

Убрзо након тога, прес служба Министарства просвете и науке рекла је да „негира информације о програму за уградњу микрочипова у мозак“, рекавши да је, иако је првобитно био наручен, његово финансирање укинуто крајем прошле године.

2015. годуне тим истраживача у сибирском граду Томску представио је, како су рекли, физички модел мозга који је био у стању да учи и да се образује. Надали су се да би развој могао на крају постати посуда у коју би могао да се пресади прави људски ум.

Ако то не звучи довољно као научна фантастика, руска полиција је у новембру затражила средства за развој „неуронске мреже“ вештачких мозгова како би помогла у идентификовању умешаних у недела. Министарство унутрашњих послова је тада обећало да ће помоћи у „утврђивању појединачних анатомских карактеристика особе, добијених коришћењем биолошког материјала са места злочина.“

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ rt.com

Ознаке