Србија

Шокантне тврдње! Српски стручњаци за безбедност: У чачанској Слободи посреди је ПОДМЕТНУТА ЕКСПЛОЗИЈА!

Фото: Твитер принтскрин

Експлозија у фабрици „Слобода“ потресла је грађане Чачка, али и читаву Србију, па је многе навело на размишљање да најреалнији узроци могу бити саботажа и диверзија, а то су за Курир потврдили Дарко Трифуновић са Института за међународну и националну безбедност, и Љубан Каран, оперативац КОС у пензији.

Председник Србије Александар Вучић указао је на извесну нелогичност у вези са овим догађајем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Има једна ствар која је чудна. Занимљиво је да се последња експлозија догодила у просторији у којој није било струјних инсталација – рекао је Вучић и најавио истрагу у више праваца:

– Испитаћемо подробно и детаљно све разлоге могућег пожара и експлозија и нема сумње да ће бити постављено питање субјективне и објективне одговорности, у сваком смислу, и управљања у компанији, а ако се докаже и нешто друго, онда и у кривично-правном смислу.

Проф. др Дарко Трифуновић казао је за Курир да је ово што се десило страшно, те да је саботажа најреалнији разлог сумњиве експлозије.

– Служба је морала бити појачана већ после прве експлозије. Требало је појачати физичко-технички надзор, па и поставити стражу. Ја као српски безбедњак борим се и бринем за српску безбедност, као и за безбедност председника Вучића, а неопростиво је да се три пута дешава овако нешто. Агресивно се иде према Србији, поставља се логично питање да ли је умешана руска војна служба и различите криминалне мреже које постоје у Србији – истакао је Трифуновић и додао:

– Србија је постала полигон за руска дејства, није ни чудо што су у претходним годинама из 20 земаља протерани руски војни обавештајци. Просто све те аспекте треба узети у обзир током истраге како би се утврдили тачни узроци.

Љубан Каран рекао је за Курир да је у војној индустрији увек било акцидената, а када тако нешто прође без погибије, онда кажемо да смо добро прошли.

– У војним фабрикама мере безбедности су строге и води се рачуна о сваком детаљу, а сваки већи прекршај се санкционише. Ово заслужује пажњу јер је немогуће да за кратко време дође до оваквих ствари. Зато се јављају сумње да је експлозија вештачки изазвана и да је врста саботаже и диверзије – нагласио је Каран.

Он наводи и да има много оних који желе да зауставе раст наше наменске индустрије, која је тренутно у успону. – Стално имамо афере подметања, акциденте и догађаје и у другим фабрикама наменске индустрије. Овде може бити умешана страна агентура. Познато је да смо имали шпијунажу, а од шпијунаже до агентуре је мали корак. Има много разлога да се сумња на диверзију и саботажу. Истрага би требало да покаже, али овакве истраге код пожара и експлозије су најтеже.

Дарко Обрадовић из Института за националну и међународну безбедност казао је за Курир да сваки акцидент изазива пажњу надлежних органа да се утврди узрок „спонтаних експлозија“. – „Слобода“ је стратешка фабрика наменске индустрије и наше оружје је међу првих пет на светском тржишту, а треће на америчком тржишту, и све што се дешава у „Слободи“ одражава се на економски интерес. Биће спроведена системска истрага која се односи на примену и поштовање процедура у муницији, примена и поштовање мера заштите на раду, као и примена и процесуирање противпожарне заштите.

Зоран Драгишић

Озбиљно упозорење председника

– Оно што је председник Александар Вучић рекао озбиљно је упозорење. Истрагом ће се све утврдити, ми само можемо да нагађамо. Када надлежни органи открију узроке, онда можемо говорити о томе шта треба урадити под условом да то није намерно подметнуто. Можемо да нагађамо да ли је то пропуст, лоша процедура или диверзија. Када се заврши цео поступак и када се утврди узрок, цео менаџмент „Слободе“ и одбране преузеће мере да се тако нешто више не деси – истиче проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности.

Наквасили терен

Хеликоптери надлећу фабрику

Два војна хеликоптера стигла су јуче у Чачак како би наквасила терен и на тај начин локацију додатно обезбедила од потенцијалне појаве пожара. Последњи пожар догодио се у недељу око 20 сати, када је ватра захватила високо растиње у кругу фабрике, а пожар је претио да се прошири до кућа у оближњим насељима.

– Брзом интервенцијом ватрогасаца ватра се није проширила даље. Воденим топовима су гађали растиње које гори. Иако смо се вратили јуче кућама, били смо синоћ спремни поново на евакуацију, али до тога, на сву срећу, није дошло – рекла је за Рину мештанка Нада Стевановић.

Експлозије у чачанској фабрици „Слобода“

– јануар 2003. повређено троје радника

– јануар 2010. један запослени повређен у погону пиротехнике

– јул 2013. две раднице повређене у погону пиротехнике

– мај 2016. запалила се смеса за производњу сузавца, без повређених

– октобар 2019. на полигону фабрике радници испитивали упаљаче пројектила, лакше повређена двојица радника

– децембар 2020. пожар избио на преси где се пакује муниција, није било повређених, али су радници прескакали ограду како би се спасли

– 19. јун 2021. лакше повређена три радника

– 4. јун 2021. нема повређених

 

 

 

 

 

 

Фото: Твитер

Извор: Курур.рс