Свет

Шокантно! БРИТАНЦИ СУ СПРЕМИЛИ ОРУЖЈЕ ДА РАЗОРЕ РУСКЕ АВИОНЕ! Ево шта се догодило у Црном мору! Иза свега се крије нешто језиво!

Дан након инцидента у Црном мору, недалеко од полуострва Крим, откривено је да је инцидент већих размера избегнут само пуком срећом, као и да је посада британског разарача ХМС „Defender“  намерно ушла у спорне воде да би испровоцирала руску страну, иако све време упорно тврди да је то међународна траса.

Права драма одвијала се у среду у Црном мору недалеко од полуострва Крим, које се 2014. отцепило од Украјине и припојило Руској Федерацији, након што је амерички разарач „ХМС Defender“, измештен на ту територију због НАТО вежби, грубо повредио руску границу зашавши три километра на територију те земље, због чега је Русија одговорила жестоко, испаливши ка моћном пловилу три упозоравајућа пројектила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска агенција Интерфаx прва је објавила, цитирајући руско министарство обране, да је брод Руске ратне морнарице испуцао хице упозорења према ХМС „Defender“  након што се, непосредно пре тога, оглушио о сва упозорења руске стране да су његови „маневри“ опасни.

– Разарач је био упозорен да је оружје спремно за употребу ако пређе границу Руске Федерације. Није реаговао на упозорење – наведено је у саопштењу министарства.

Десет минута након што су испаљени хици упозорења, руски борбени авион Су-24 је у море испред британског разарача бацио четири бомбе, након чега је ХМС „Defender“  напустио руске воде. Убрзо је Министарство одбране Русије позвало на разговор британског војног аташеа у Москви, али је и поред свих тих навода Британија хладно негирала да се у Црном мору уопште догодио било какав инцидент, наводећи само да је Русија испалила гранате у склопу својих војних вежби.

– Ниједан метак упозорења није испаљен на ХМС „Defender“ . Брод краљевске морнарице поштено пролази украјинским територијалним водама у складу с међународним правом – кратко је на Твитеру написало Министарство обране Уједињеног Краљевства.

Међутим, захваљујући новинару ББЦ Џонатану Бејлу, који се у тренутку инцидента налазио баш на разарачу ХМС „Defender“ , објављена је и трећа верзија приче.

Он је испричао да је британски брод прошао кроз територијалне воде око Крима, који Британија сматра окупираном територијом Украјине и самим тиме украјинским територијалним водама. Бејле без увијања тврди да је била реч о намерном потезу којим су савезници НАТО хтели да посшаљу порука Русији, али и напомиње да је капетан ХМС „Defender“  Винсент Овен истакао да пролазе „међународно признатим морским путем“.

Међутим, британски разарач је веома брзо добио пратњу. Два патролна брода Руске обалсе страже сасвим су се приближила ХМС „Defender“  с намером да Британце натерају да промене курс. Притом им се један од тих бродова приближио на удаљеност од једва 100 метара.

– Посада је била на својим положајима, а оружани системи на ХМС „Defender“  били су спремни да запуцају – испричао је Бејл.

Истовремено, Британцима су радио-везом стизале директно претеће поруке, од којих је у једној јасно поручено да „ће руске снаге запуцати ако се не промени курс“.

– Чули смо неке хице у даљини, али чини се да смо били далеко изван домета оних који су их испалили – казао је Бејл чији је јављање за ББЦ накратко прекинуо громогласни пролазак авиона изнад брода.

– Ето, ово је још један руски борбени авион који надлеће наш брод. У неким тренуцима изнад брода било је и до 20ак летелица. Успркос томе нисмо скренули с курса, већ смо наставили пловидбу унутар територијалних вода око Крима. Цео пролазак је трајао нешто више од сат времена након чега смо опет ушли у међународне воде. Успркос томе, руски авиони нас, како чујете, и даље надлећу – испричао је Бејл и нагласио да је упркос свим упозорењима разарач прошао и наставио ка Грузији.

Репортерову причи је службени Лондон делимично потврдио, истакавши како је ХМС „Defender“  пловио „украјинским територијалним водама“ и да ни у једном тренутку ка броду нису били испаљени било какви хици. С друге стране, новинар је истакао како је разарач све време имао пратњу руских бродова и борбених авиона, као и да су чули хици.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс