Регион

ШТА АКО ЈЕ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ 50 ОДСТО, ИЛИ ВИШЕ? Мило чини све да спречи попис становништва! Иза свега се крије нешто језиво!

Попис становништва не мора бити баш сваком политичком субјекту “тема над темама”, сасвим је легитимно да не буде, али постоје мишљења која тврде “да неки који ћуте, желе да се одложи, поручује за ИН4С аналитичар Лука Радоњић

Упркос одређеним најавама представника Владе Црне Горе да ће Попис становништва бити спроведен у току ове године, још увијек немамо, ни приближно, тачан датум одржавања Пописа који би, сходно редовној процедури, требало да буде одржан.

Из МОНСТАТ-а, који треба да спроведе попис, раније су „Вијестима” саопштили да су све планиране припремне активности у овој фази из њихове надлежности су готове.

– Годишњим планом званичне статистике за 2021. годину… предвиђено је да се Попис становништва, домаћинстава и станова реализује у току 2021., али тачан датум пописа биће дефинисан законом о попису становништва који утврди Влада, а усвоји Скупштина Црне Горе – наводи се у одговору.

Подсјетимо, након парламентарних избора 2020. године ЦДТ је иступио са иницијативом да се из Пописа изостави изјашњавање грађана о идентитетским питањима, односно да се не прикупљају подаци о националној и вјерској припадности као и језику.

Према одређеним информацијама, за двије године Црна Гора ће усвојити европске стандарде по којима ће се из пописа избацити рубрика о националној припадности. С друге стране, током наредне године су редовни локални избори у великом броју општина, па је сходно препорукама међународних институција да се Попис не организује у години избора у великом броју општина, одржавање Пописа крајње неизвјесно.

Радоњић: Свака прича о одлагању Пописа баца сумњу на намјере оних који то траже

Због чега још увијек није предвиђен датум одржавања Пописа, да ли ће Попис бити организован током ове године и да ли је актуелно државно руководство вољно да реализује Попис, питали смо аналитичара Луку Радоњића, који је истакао да је питање Пописа становништва у техничком смислу – административно питање.

– Међутим, имајући у виду друштвено – политички контекст у Црној Гори, те све оно што се веже за раније пописе становништва, особито чињеницу да се бројни политичко – медијски наративи ослањају, позивају или оспоравају резултате пописа, ово питање припада и зони политичког. Прије свега, организација пописа становништва 2021. године, мора да покаже напредак у односу на претходне, а то значи да се људи приликом учешћа слободно и без притиска и уцјена изјасне. Посебно на питања о националној и вјерској припадности. Остала је озбиљна, велика сумња на претходни попис, чији су резултати, по мишљењима бројних политичких субјеката, медија, историчара, аналитичара, истраживача, били плод национално – политичког инжењеринга. И као такви су служили бившем режиму ДПС-а за бројне политичке и националне манипулације”, изјавио је за ИН4С Лука Радоњић.

Он је рекао да се у јавности говори и о одлагању пописа, што баца одређену сумњу на политичку зрелост, одговорност, демократски капацитет али и намјере и досадашње радње оних који одлагање траже.

– Попис становништва не мора бити баш сваком политичком субјекту “тема над темама”, сасвим је легитимно да не буде, али постоје мишљења која тврде “да неки који ћуте, желе да се одложи”. Да не би нагађали, мислим да је сасвим коректно да сви политички субјекти гарантују одржавање пописа у фер и демократским условима. То ће, уосталом, бити и свједочанство о напретку у изградњи демократије. Оптужбе које се могу чути од стране одређених партија бившег режима и екстремистичких, антидемократских група, како “попис представља покушај демографске интервенције” у режији нове већине, нису основане, јер нова већина не тражи интервенцију, већ констатацију демографског стања. Између осталог и због тога – што је раније попис био резултат национално – политичке интервенције”, закључио је Радоњић у изјави за наш портал.

 

 

 

 

 

 

Извор: ИН4С.нет/Информер