loading...
Свет

Столтенберг позвао на истрагу! СКАНДАЛ КОЈИ ПРЕТИ ДА СРУШИ НАТО: Американци уз помоћ једне европске земље шпијунирали лидере…

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је на истрагу данско-америчког шпијунског скандала, након извештаја да су данске власти помогле америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да прислушкују истакнутије европске политичаре.

“Земље укључене у случај савезници су НАТО и морају се све чињенице ставити на сто и открити шта се заправо догодило”, рекао је Јенс Столтенберг за јавну Данску радиотелевизију ДР.

Рекао је да је случај бацио ружно светло на Данску, али да је поверење у НАТО остало нетакнуто.

Истраживачки новинари Данске телевизије ДР, заједно с немачким медијима попут NDR, WDR открили су у недељу да је НСА наводно прислушкивала телефоне водећих политичара уз помоћ софтвера који је направила данска војна обавештајна служба ФЕ.

Истраживање се базирало на анонимним изворима и интерној анализи ФЕ-а из 2012. и 2014. године.

Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел такође су тражили комплетно објашњење од владе у Копенхагену.

Данска премијерка Мете Фредериксен рекла је да није било системског надзора савезника и да не верује да су нарушени односи Данске са Немачком и Француском.

Портпаролка Беле куће Јен Псаки изјавила је да су Сједињене Државе издале комплетан преглед њиховог приступа надзору у иностранству од тада и да је председник Барак Обама у то време издао председничку директиву која је на значајан начин променила приступ САД.

“Наставићемода сарађујемо са нашим европским савезницима и партнерима на решавању свих питања путем одговарајућих канала националне безбедности”, рекла је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист