Свет

Столтенберг позвао на истрагу! СКАНДАЛ КОЈИ ПРЕТИ ДА СРУШИ НАТО: Американци уз помоћ једне европске земље шпијунирали лидере…

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је на истрагу данско-америчког шпијунског скандала, након извештаја да су данске власти помогле америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да прислушкују истакнутије европске политичаре.

„Земље укључене у случај савезници су НАТО и морају се све чињенице ставити на сто и открити шта се заправо догодило“, рекао је Јенс Столтенберг за јавну Данску радиотелевизију ДР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је да је случај бацио ружно светло на Данску, али да је поверење у НАТО остало нетакнуто.

Истраживачки новинари Данске телевизије ДР, заједно с немачким медијима попут NDR, WDR открили су у недељу да је НСА наводно прислушкивала телефоне водећих политичара уз помоћ софтвера који је направила данска војна обавештајна служба ФЕ.

Истраживање се базирало на анонимним изворима и интерној анализи ФЕ-а из 2012. и 2014. године.

Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел такође су тражили комплетно објашњење од владе у Копенхагену.

Данска премијерка Мете Фредериксен рекла је да није било системског надзора савезника и да не верује да су нарушени односи Данске са Немачком и Француском.

Портпаролка Беле куће Јен Псаки изјавила је да су Сједињене Државе издале комплетан преглед њиховог приступа надзору у иностранству од тада и да је председник Барак Обама у то време издао председничку директиву која је на значајан начин променила приступ САД.

„Наставићемода сарађујемо са нашим европским савезницима и партнерима на решавању свих питања путем одговарајућих канала националне безбедности“, рекла је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист