Свет

СТРАВИЧНО! Огласио се премијер након открића масовне гробнице 215 деце: „НАЖАЛОСТ ОВО НИЈЕ ИЗУЗЕТАК ИЛИ ИЗОЛОВАН ИНЦИДЕНТ“

Канадски премијер Џастин Трудо обавезао се да пружи већу подршку преживелима из школа за присилну асимилацију домородаца након што је откривена масовна гробница 215 домородачке деце.

Реч је о ученицима школе Камлупс у Британској Колумбији, затворене 1978. године, а њихови остаци су пронађени уз помоћ посебног радара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трудо је обећао „конкретну акцију“ за подршку преживелима, породицама и домородачком становништву, али није прецизирао шта би то могло бити.

„Нажалост, ово није изузетак или изолован инцидент. Нећемо се скривати ​​од тога. Морамо признати истину. Резиденцијалне школе су биле стварност – трагедија која је постојала овде, у нашој земљи, и то морамо прихватити“, рекао је Трудо.

Нека деца су имала само 3 године, а узрок њихове смрти још увек није познат.

Случај је подстакао позиве на истрагу свих бивших резиденцијалних школа. Институције којима управљају влада или Црква биле су намењене присилној асимилацији домородачке деце.

„Темељна истрага свих бивших резиденцијалних школа могла би довести до дубље истине о геноциду над нашим људима“, рекао је национални челник канадске Скупштине првих народа Пери Белегарде, а пренеле су новине Глоуб енд мејл.

Насилно одвајање домородачке деце

Деценијама је на хиљаде деце одузимано од својих породица и смештано у интернате, где су морали да науче традицију европских колонијалиста да би заборавили сопствену културу. Насиље и сексуално злостављање били су чести у овим школама.

„Успели смо да потврдимо оно што је наша заједница од раније знала“, казала је о открићу челница домородачке заједнице Розан Казимир. „У овом тренутку имамо више питања него одговора.“

Шестогодишња истрага над канадским системом резиденцијалних школа, који је насилно одвајао домородачку децу од њихових породица, утврдила је 2015. године како је тај у међувремену укинути систем представљао „културни геноцид“.

У извештају се документује страшно физичко насиље, неухрањеност и друга зверства којима су многа од 150 хиљада деце која су похађала те школе била изложена. Школе су углавном водиле хришћанске цркве у име државне власти, од 1840-их па све до 1990-их година.

Извештај је утврдио да је више од 4.00 деце умрло за време боравка у резиденцијалним школама. Верује се да 215 деце чији су остаци пронађени закопани испод некада највеће такве школе у Канади нису део те статистике и да су њихове смрти остале незабележене до овог открића.

Трудо је на Твитеру написао како му та вест „слама срце – у болном подсећању на то мрачно и срамотно поглавље у историји наше земље“.

Године 2008. канадска влада се службено извинила због тог система. Домородачка заједница саопштила је како до средине јуна очекује прелиминарне резултате истраге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/ Index.hr