Србија

Стравично упозорење! НА ЈЕСЕН ЕКСПЛОЗИЈА КОРОНЕ! Др Петровић забринут, од ОВОГА нема одбране, чак ни вакцинацијом!

Док Велика Британија због пораста броја новозаражених вирусом корона одлаже даље ублажавање мера за месец дана, а са скоком заражених суочава се и Русија, Француска је изашла на „зелену грану“ са мање од 2.500 нових случајева дневно.

Иако број заражених опада и у Србији, питање је – треба ли се плашити повратка „експлозије“ вируса на јесен?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог Радмило Петровић каже да у Великој Британији, чија је Влада пријавила 11.007 новозаражених, што је највећи дневни број од 19. фебруара, превладава нови индијски, делта сој вируса који је нешто заразнији од претходних сојева и подсећа да је вакцинација и даље основна мера у заштити од ширења епидемије.

Он напомиње да је тачно да у Европи генерално, а нарочито у Србији опада број оболелих, али како каже, постоји нешто што је ипак забрињавајуће и указује да још није дошао тренутак за опуштање.

– Код нас све полако иде на боље, међутим тај број опада и у суседним земљама које имају неколико пута мањи обухват вакцинације и мањи проценат вакцинисаних него ми. То значи да свеобухватна вакцинација у Србији није једини фактор који утиче на пад броја новооболелих, па то што на пад броја заражених у Европи и код нас очигледно делује још нешто осим вакцинације, а што је за сада непознато, јесте нешто што ме мучи и забрињава – каже Петровић.

Ипак, како додаје, са вакцинацијом треба наставити, нарочито популације млађе од 30, односно 25 година.

– Ако код нас дође тај индијски сој вируса он ће преко лета да тавори, да буде невидљив код тинејџера и деце школског узраста која ће се асимптомно заражавати и даље преносити ланац инфекције од једног до другог. Они ће, дакле, одржавати, „чувати“ вирус до јесени, а када дође хладније време, грејна сезона и када се ђаци скупе у учионицама, а студенти у факултетским салама, онда ће највероватније кренути нови талас и повећање броја оболелих. Наравно, надамо се да ће тај талас бити далеко мањи од претходних – наводи Петровић.

Маске и дистанца у затвореном простору

Епидемиолог каже да га чуди да је у Србији дозвољена толика слобода у затвореном простору и истиче да је затворени простор и даље главни медиј где се вирус преноси.

– На отвореном простору такорећи ништа не може да се пренесе, јер је температура висока, влажност мала, а вирус разређен. Али, мислим да мере у затвореном простору треба да буду много ригорозније, дакле мањи број људи, обавезно са маскама и физичком дистанцом и на ограничен број сати – оцењује Петровић.

Према његовим речима, број оболелих који дневно евидентирамо у Србији треба помножити са пет, тим пре јер је број асимптоматских случајева све већи.

– Пет пута више имамо оних који су заражени, пет пута више имамо оних који „сеју“ вирус, а он захвата ове који нису имуни, нису вакцинисани. Зато верујем да су ригорозније мере и даље неопходне како нам се не би поновила ситуација из 2020. године – указује Радмило Петровић.

Британски премијер Борис Џонсон одложио је даље ублажавање мера до 19. јула, а научници сматрају да је нови делта сој вируса, који представља 95 одсто свих нових случајева заразе у Великој Британији, између 40 и 80 одсто заразнији од претходног доминантног соја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/rs.sputniknews.com