Србија

УДАРНА ВЕСТ! Медији: Србија уводи обавезну вакцинацију деце!

Београд — Србија планира да уведе обавезну вакцинацију деце против варичела, а то би могло да се догоди већ на јесен, пишу медији.

Ту могућност је потврдио за Курир епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, који је истакао да је вакцинација против варичела обавезна у неким државама и да не чуди што и ми крећемо тим стопама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У Србији је за сада обавезно имунизовање против 11 заразних болести, а решено је да уведемо и против варичела. У САД, Канади, Аустралији деца се одавно вакцинишу против варичела и нема никаквих проблема. Треба да се види када да се стави у календар имунизације код нас, да ли ће то да буде у другој или четвртој години живота. У Аустралији је то у другој. Очекује се да Републичка стручна комисија за заразне болести најкасније у септембру промени правилник и програм о обавезној имунизацији и у њега уврсти вакцину против варичела“, рекао је он.

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ су навели да је вакцина против варичела била обавезна за одређене категорије у ризику и према претходно важећем правилнику односно програму имунизације, а да су према новом програму те категорије проширене.

„Једна од нових категорија су и сва деца шестог разреда основне школе која до тада нису прележала ову болест. Варичела може имати тежу клиничку слику праћену компликацијама у старијем узрасту, а посебно може бити озбиљна код трудница и новорођенчади. Циљ је да се од ове болести заштите сва осетљива деца пре уласка у репродуктивни период како би се спречило да до заражавања дође током трудноће и након порођаја“, навели су из „Батута“ за Курир уз подсећање да је ова измена на снази од јануара 2021.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92