Србија

Важно обавештење! НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ! Грађани којима су потребни одређени документи и потврде ће од следеће недеље плаћати више!

Поред гомиле непореских дажбина, који оптерећују и привреду и грађане, од 1. јула ове године ће већина такси додатно поскупети

Влада Србије је недавно донела одлуку о усклађености динарских износа републичких административних такси, а нови износи су објављени у Службеном гласнику 17. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На тај начин ће се износ такси ускладити са годишњим индексом потрошачких цена, које редовно објављује Републички завод за статистику. Како пише у Службеном гласнику, узима се индекс цена за период од 1. јануара до 30. априла ове године.

Шта све поскупљује?

Како је реч о усклађивању цена, променом ће бити погођено већина административних такси, и иако поскупљење није драстично, и најчешће износи од 10 до 50 динара по такси, грађани којима су потребни одређени документи и потврде ће већ следеће недеље те услуге плаћати више.

Тако ће од 1. јула ове године, захтев за издавање возачке дозволе (укључујући и захтев за пробну дозволу, дупликат дозволе, али и обавештење о стању броја казнених поена) ће се плаћати 10 динара више него до сад, тј. 290 динара.

Само издавање дозволе ће поскупети 30 динара, тј. сада ће коштати 1.140 динара уместо досадашњих 1.110 динара. Захтев за издавање саобраћајне дозволе је потребно издвојити 500 динара, а за само издавање 20 динара више него до сад, тј. 680 динара. Регистарске таблице ће такође бити скупље, неких 30 динара.

Ако погледамо документацију везану за држављанство, решење о пријему ће од наредне недеље бити скупље за 530 динара, и биће потребно да издвојите 19.580 динара. Потврда о престанку држављанства ће поскупети са 34.200 динара, на 34.830 динара.

Такса за уверења или потврде ће такође коштати 30 динара скупље, тј. 670 динара док ће такса за решење коштати 570 уместо досадашњих 550 динара.

За жалбу 10 динара више

Тако ће, рецимо, такса за уверење или потврду сада коштати 670, уместо 640 динара, такса за неко решење 570, уместо 550 динара, док ће се за жалбу издвајати 490 динара, што је 10 динара више него што она сада износи.

Промене у ценама ће погодити и дозволе за ношење оружја које ће поскупети 240 динара, а издавање оружног листа и регистрација оружја коштаће 5.780 динара, уместо 5.620 динара колико та услуга кошта до 1. јула.

Почетком јуна, на конференцији за новинаре у НАЛЕД-у, поводом представљања предлога реформе непореских намета, да постоји близу 500 закона и подзаконских аката који прописују око 1.200 републичких дажбина, те да оне доносе приход држави од 150 милијарди динара. Највећи део тих дажбина чине управо таксе, док се само четвртина односи на накнаде за коришћење јавних добара и остале облике непореских дажбина.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић је том приликом навела да је основна идеја реформе да се направи јединствени регистар непореских намета.

– То покушавамо десет година, а идеја је да се направи јавни регистар тих намета у коме би биле све таксе и накнаде и да се оне могу наплаћивати само ако су у том регистру – објаснила је она.

На конференцији је истакнуто и то да је у локалним самоуправама ситација шаренолика, у смислу да једна има 130 такси док друга има 30 и сл. Они су навели тада да је просечан износ такси које се прописују на локалу 173 динара и износ варира од 20 до 300 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер