Свет

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У РУДНИКУ! Један рудар погинуо, шест се воде као нестали!

Спасиоци су данас пронашли беживотно тело једног рудара у окну малог рудника у држави Коахила на северу Мексика, док се још шесто рудара воде као нестали.

Рудар је настрадао након рушења свода и продора воде у окно рудника, а у току је потрага за још шесторицом који се воде као нестали, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У току је испумпавање воде из рударског окна, а тим од 28 професионалних спасилаца са обученим псима трага за несталима.

„И даље важи правило да ови рудници раде у јадним условима. Деценијама се дозвољава да овакви рудници раде и то у складу са законом“, написала је група рођака рудара која је пријавила да је од 2006. године око 100 рудара изгубило живот због лоших безбедносних услова.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор потврдио је да се догодила несрећа и да је након обружавања свода продрла вода и потопила окно.

Ово питање је веома важно за Лопеза Обрадора, који је, с једне стране обећао правду породицама рудара, а с друге повећававао количине угља који држава купује за сагоревање у електранама, оцењује АП.

Лопез Обрадор подржава употребу фосилних горива попут мазута, дизела и угља, што га је довело у сукоб и са бројним државницима у свету, додаје америчка агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг