Србија

ВУЧИЋ: Колико треба да платимо да рађате децу? Неће имати ко да нам ради у фабрикама

Председник Србије Александар Вучић представио је данас посланицима у Скупштини извештај о Косову и у склопу вишесатног говора дотакао се и тога да се у Србији не рађа довољно деце. То према мишљењу председника Србије постаје најважнија реч у Србији – јер нећемо имати радну снагу за фабрике.

„Не знам колико треба да платимо да би неко имао дете. Ако треба то да радимо урадићемо. Јер нам то постаје најскупља и најважнија реч у Србији или једина важна реч. Нећемо да имамо радну снагу за фабрике, нећемо да имамо ништа, ако немамо деце“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је изазвало читав низ коментара на друштвеним мрежама, да нам је председник на овај начин поручио – „правите децу мора неко да ради у фабрикама“, те да је будућност наше деце да раде у фабрикама.

Вучић је сличних изјава имао и раније.

Тако је 2018. године на отварању новог погона америчке Компаније „Биз линк“ у Прокупљу рекао:

„Сваког дана нас је 107 мање, сваког дана губимо 107 људи и зато морамо да учинимо све што можемо на повећању наталитета. Као Бога вас молим, рађајте децу. Посебно се обраћам женама јуначке Топлице. Јер ако се настави овај тренд, за пар године увозићемо радну снагу“.

О проблему наталитета Вучић је говорио и на Трећем демографском самиту у Будимпешти, када је рекао да би број деце по жени у Србији требало да буде 2,1, а износи 1,48.

Као подстицај наталитету држава је увела и помоћ за мајке двоје и више деце у периоду од две до десет година, а претходно се појавила и кампања са „подстицајним“ слоганима: „Доста речи, нек закмечи!“ и „Рађај, не одгађај!“.

Српска напредна странка на прошлим изборима изашла је под слоганом „За нашу децу – Александар Вучић“.

Сада, можда добије наставак – „у фабрикама“.

Извор: Нова