Русија

Запад у паници! ПОЧЕО КОНАЧНИ ОБРАЧУН: Русија ће овог месеца елиминисати амерички долар и прећи на злато! А онда следи…

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Руско суверено богатство прећи ће на злато, односно истргнуће се из противвредности од 40 милијарди америчких долара у потпуности из свог инвестиционог портфеља, усред растућих напетости с Вашингтоном, најавио је у четвртак државни министар финансија.

Антон Силуанов рекао је да ће Национални фонд за богатство смањити свој удио долара на нулу тијеком сљедећих мјесец дана. Говорећи у склопу Петербуршког међународног економског форума, рекао је да ће тај процес бити “довољно брз” и да ће одражавати сличан потез средишње банке у земљи за смањење имовине у америчкој валути.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према тим плановима, удио долара у фонду пасти ће с 35 % на нулу, док ће се имовина у еурима повећати на 40 %, а у кинеском yуану на 30 %. Удио британске фунте преполовит ће се, с 10 % на 5 %, док ће инвестицијско возило први пут откупити злато, с 20 % своје имовине заштићене племенитим металом.

Говорећи касније у четвртак, гласноговорник Кремља Дмитриј Песков подржао је одлуку, рекавши да је „поступак дедоларизације сталан. То је заправо сада видљиво голим оком.” Додао је да се одмак од финанцијске овисности о Вашингтону “догађа не само у нашој земљи, већ и у многим земљама свијета, које су почеле имати забринутости због поузданости главне причувне валуте”.

У травњу је замјеник министра вањских послова Алеxандер Панкин рекао новинарима да политичке напетости између Вашингтона и других држава поткопавају вјеру у валуту у иноземству. Изрицање санкција и непредвидива економска политика, тврдио је, “доводе у питање поузданост и практичност кориштења америчке валуте као приоритетне валуте послова.”

Као резултат тога, рекао је министар, земље су сада “присиљене подузети мјере против ризика од економских губитака и поремећених трансакција. Стога је све већи интерес за развојем алтернативних механизама. Кориштење других валута у трговини постаје све важније на међународном плану.”

Русија се залагала за одбијање употребе долара као задане глобалне валуте трговине и трансакција. Прошлог липња Сергеј Наришкин, шеф московске вањске обавјештајне службе СВР, рекао је да “изгледа зачуђујуће што су САД и даље носитељ главне резервне валуте, а понашају се тако агресивно и непредвидиво”. Додао је да је „монополски положај долара у међународним економским односима постао анакронистичан. Полако, долар постаје токсичан.”

 

 

 

 

 

 

Извор: logicno.com