Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! ЕУ не признаје лажну државу Косово! „То је проблем“

Политички аналитичар Миљазим Краснићи изјавио је да ЕУ од почетка има погрешан приступ у процесу дијалога Косова и Србије, који по њему, води у контрасмеру.

Он сматра да би најпре требало разговарати о свеобухватном правно- обавезујуц́ем споразуму, па тек онда проналазити решења за остала техничка питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Последњи сусрет премијера Куртија и председника Вучића открио је велики проблем који постоји у целокупном дијалогу, а који је по мом мишљењу од самог почетка постављен на ‘кривој нози’. Сама чињеница да Европска унија не признаје Косово, поставила је учеснике у неравноправан положај, и то са једне стране изазива фрустрацију косовске стране, а са друге ароганцију српске делегације. Уместо да прилагођава и нормализује стање то заправо погоршава ситуацију. Тематика је таква да не омогућава да се нађе неко решење, чињеницом да Србија не признаје Косово не могу се решити техничка и административна питања, а они се упорно тиме баве“, каже Краснићи.

Према мишљењу Краснићија, најбољи начин за решавање проблема између Београда и Приштине је да се постигне свеобухватни договор који би отворио пут чланства у ЕУ.

Косово и Србија су по њему повезане и без решавања међусобних проблема нец́е моћи да остваре један од својих највећих циљева, приближавање или учлањење у ЕУ.

„За 22 године Косово и Србија нису урадиле и не раде на томе, онако како би требало да се издвоји тај патолошки статус и да се изнађе пут ка Европској унији, а док се то не реши нец́е моћи ни да се приближе, а камоли да постану њене чланице“, каже Краснићи.

Он не верује да ће у скорије време доћи до неких помака у дијалогу, имајући у виду да на Косову и у Србији предстоје изборни процеси, тек након тога се каже Краснићи могу очекивати конкретнији кораци.

Краснићи указује да косовски и српски политички лидери не раде ништа како би припремили своје грађане за прихватање компромиса, који ће бити неопходни у циљу постизања споразума, додајуц́и да ц́е Србији бити теже да своју јавности припреми за завршницу процеса узајамне нормализације односа.

„Јавно мњење у Србији и на Косову није припремљено за било какву одлуку о неком договору. У том смислу, нарочито у Србији нико није припремљен за признање Косова, то није само влада него и опозиција, Српска православна црква, цивилно друштво и медији, требало би преманентно припремити јавно мњење за нову реалност која би требало да наступи након проналаска неког одрживог решења“, закључује Краснићи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине