Србија

АНА БРНАБИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛА: Одлуку ћемо донети до 1.августа!

Број вакцинисаних у Србији и даље није прешао 50 одсто, али, како напомиње премијерка Ана Брнабић, прелазак те бројке очекује се у наредним данима.

Када је у питању доношење одлуке о евентуалној трећој дози, премијерка истиче да ће грађани одлуку о томе чути до 1. августа.

– Имали смо састанак са члановима Националног тела за имунизацију, Батута, Медицинског факултета и Агенције за лекове и медицинска средства. Национално тело за имунизацију ради студије, прати произвођаче вакцина и њихове студије у вези са трећом дозом. До 23. јула они ће да дају своје мишљење о трећој дози Кризном штабу, а Кризни штаб ће до 1. августа да донесе препоруку за грађане. Гледамо студије произвођача, какву праксу спроводе друге земље, шта каже СЗО, а имаћемо и наше студије. Не каснимо у овоме, донећемо одлуку на време, да сви буду мирни – рекла је Брнабић у гостовању на телевизији Прва.

Она је навела да има људи који не желе да се вакцинишу, али и “оних који већ сада хоће трећу дозу”. Додаје и да Србија још није прешла бројку од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

– У овом тренутку смо на 48,6 одсто вакцинисаних. Ако желите да будете оптимистични, фактички смо прешли на 49 одсто. Вакцинација тренутно иде јако лоше. Лозница и Краљево су општине које су се прикључиле групи која је прешла 50 одсто, још девет локалних самоуправа су врло близу да пређу. Треба нам више од тога и морамо више да радимо. Пре свега омладина. Јуче су долазили студенти из Сарајева да се вакцинишу, а наши то не користе довољно – истиче Брнабић.

Она је додала да се “плаши следећег таласа јер у другим земљама расте број оболелих”.

– Ако дође до новог таласа, вакцине су веома битне јер штите грађане од тежих облика болести. Тиме штитимо здравствени систем јер се смањује притисак на њега. Наша грађанска дужност је да се вакцинишемо – закључила је Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс