Србија

Црна Гора увела ковид сертификате! Мењају се правила за српске туристе? Ево шта треба да знате!

Директор Јуте Александар Сеничић је у јутарњем програму ТВ Прве говорио о недоумицама које је изазвало увођење ковид сертификата у Црној Гори, као и о условима уласка у омиљена летовалишта.

У петак се очекује да у Црној Гори на снагу ступе нове кориговане мере које би подразумевале употребу дигиталних ковид сертификата. Са друге скоро па свакодневно мењају се правила за улазак држављана Србије у друге земље. Шта је сада ново? Каква ће правила бити у Црној Гори?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црна Гора – услови за улазак остају исти

„То је све погрешно интерпретирано. Та дигитална ковид потврда се односи само на грађане Црне Горе“, рекао је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије.

„То је сертификат као што и ми имамо зелени сертификат, који је формира е-управа. Црна Гора се сада усаглашава са захтевом Европске комисије, која захтева да за улазак у земље Европске уније и треће земље и земље чланице Европске уније имају ковид сертификат“, каже Сеничић.

„То нема никакве везе с нашим грађанима“, каже Сеничић и додаје да су услови уласка у Црну Гору непромењени.

Потребна вам је лична карта или пасош, али нема додатних ковид докумената за Црну Гору и неће их ни бити до краја ове сезоне.

Грчка – нема никаквих измена

„Такође нема никаквих измена што се тиче начина уласка у Грчку. Све што је важило пре месец и по дана, важи и данас“, каже Сеничић.

У Грчку можете да уђете са потврдом о вакцинацији, негативним ПЦР тестом (не старијим од 72 сата) или антигенским тестом (не старији од 48 сати). Деца до 12 година могу да уђу без икаквог документа.

Оно што буни јесте увођење нових унутрашњих мера – затварање кафића и ресторана у затвореном простору, ограничење броја присутних, али то су само мере које су донете у складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом

Турска – пораст броја заражених

У Турској ситуација варира мање или више од почетка сезоне. Највећи број заражених се налази у великим градовима – Истанбулу и Анкари. Тако је и у Грчкој – чак 80 одсто заражених је у Атини и Солуну.

Међутим, сезона тече по плану. И грчки и турски премијери су најавили да неће бити затварања граница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92, Прва ТВ