Регион

ЦРНА ГОРА УВОДИ НОВЕ МЕРЕ ОД ПЕТКА: Ево шта туристи треба да знају

Црна Гора ће, уочи придруживању ЕУ дигиталном КОВИД сертификату, добити Националну дигиталну КОВИД потврду која треба да буде у употреби од петка, 30. јула када се очекује да Влада Црне Горе објави кориговане мере у борби против корона вируса, саопштено је из Министарства здравља.

Како пише портал ЦДМ, најављено да ће у ноћним клубовима, дискотекама и у унутрашњости угоститељских објеката моћи да бораве само они који испуњавају одређене услове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Национална дигитална КОВИД потврда, по узору на ЕУ дигитални КОВИД сертификат, а која ће бити додатни дигитални алат за контролу и управљање пандемијом, садржаће следеће податке:

1) Да је особа у целости вакцинисана или је примила прву дозу вакцине против корона вируса;

2) Датум и време негативног ПЦР теста на корона вирус (прихвата се негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата);

3) Доказ да је особа прележала инфекцију корона вирусом, односно доказ да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста;

4) Доказ о негативном брзом антигенском тесту (прихвата се тест који није старији од 48 сати);

Како се користи и где се преузима Национална дигитална КОВИД потврда?

Дигитална КОВИД потврда је бесплатна и доступна је у папирном или дигиталном облику. Потврда се може сачувати и приказати на мобилном телефону. Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзије потврде не постоји, јер је QР код у обе верзије гарант валидности података који се приказују.

С обзиром на то да Црна Гора генерише потврду о резидентима и нерезидентима, који у Црној Гори испуне један, или више од горе наведених услова, дигитална КОВИД потврда ће се издавати код било ког изабраног доктора, или на било ком вакциналном пункту. Такође, потврду могу издавати и све остале институције здравственог система.

Све што је потребно од документације да би се извадила дигитална потврда јесте валидан документ, лична карта или пасош.

Како се проверава Национална дигитална КОВИД потврда?

Коришћење дигиталне КОВИД потврде је једноставно.

Уз лични документ, довољно је приказати QР код. Када се он скенира на екрану ће бити приказано име и презиме и датум рођења, као и такозвани „систем семафора“ за све четири категорије: вакцинални статус, ПЦР тест, евентуално оболевање од ковида-19 и брзи антигенски тест.

Ако је било који од ова четири елемента означен зеленом бојом, особа има статус у складу са прописаним мерама. Ово је јако битно због великог интересовања власника и пружалаца услуга, а који ће бити у обавези да, сходно мерама, одреде особу или особе које ће контролисати дигиталне потврде.

Дигитална КОВИД потврда је валидна само уз важећи документ, личну карту или пасош. Она не садржи потпис и печат, већ је сигурност обезбеђена дигитално потписаним QР кодом.

Статус странаца у Црној Гори

У Црној Гори се прихвата ЕУ дигитални КОВИД сертификат, као и сви дигитални сертификати који имају QР код.

У исто време, постоји решење и за туристе који поседују потврду о вакцинацији без дигитално потписаног QР кода. Они могу да верификују своју потврду у било којој здравственој установи и она ће важити све док бораве у Црној Гори.

Уколико странци нису вакцинисани, моћи ће, као и држављани Црне Горе, о свом трошку да ураде ПЦР или БАТ тест, и тиме добију потврду која ће бити нужна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просторије кафића и ресторана.

Шта се добија Националном дигиталном КОВИД потврдом?

Бенефити оваквог система дигиталне заштите и управљања пандемијом одмах ће бити видљиви.

Мере које се ослањају на правовремене и тачне податке олакшаће свакодневицу грађанима, а омогућиће доносиоцима одлука да доносе мере у складу са реалним кретањем пандемије у Црној Гори, пише ЦДМ.

У процесу повезивање са ЕУ

– Ово је прва фаза имплементације националне дигиталне КОВИД19 потврде. Следећи корак, на ком паралелно радимо, и за ког очекујемо да буде готов за неколико недеља, јесте повезивање са Европском дигиталном потврдом – саопштено је из Министарства.

Поступак увођења документа ЕУ дигиталне КОВИД потврде захтева од државе да се испуне формални и технички предуслови како би држава могла започети са издавањем потврда које су интероперабилне са свим другим државама.

Да подсетимо, од 13. јануара ове године држављанима Србије омогућен је улазак у Црну Гору без икаквих условљавања у смислу ПЦР теста, потврде о вакцинацији, антигенског теста или потврде о прележаном ковиду-19. Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић-Бојовић саопштила је ову одлуку на састанку са премијерком Србије, приликом званичне посете Београду

Извор: Блиц