Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АТАНАСИЈЕ АТОНСКИ: Ево шта обавезно морате да урадите са посуђем..

Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе

Свети Атанасије Светогорски или Атонски је живео у 10. веку. Замонашивши се, више година је провео као пустињак. Управо он је увео киновијски систем на Свету гору – идеју да монаси треба да живе у заједници, уместо као пустињаци као што је преовлађивало до тада.

Још за живота је стекао много поклоника. Написао је први топик, односно законик Свете Горе. У нашим крајевима, народ Светог Атанасија сматра једним од заштитника од непогода и олуја. На југу Србије до данас је остала сачувана прича о томе како је ђаво искушавао овог монаха прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да се одрекне Бога и придружи јој се у обожавању нечастивог.

Свети Атанасије је прозрео ову превару и замолио је девојку да му покаже ђавољску моћ тако што ће ускочити у мали ћуп. Она је то учинила, а монах је одмах затворио посуду и бацио је у море. Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе.

Због овога, стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени. У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да на данашњи дан ђаволи вребају у вировима, па ни воденице данас неће добро да раде.

 

Извор: Еспресо