Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АТАНАСИЈЕ АТОНСКИ: Ево шта обавезно морате да урадите са посуђем..

Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе

Свети Атанасије Светогорски или Атонски је живео у 10. веку. Замонашивши се, више година је провео као пустињак. Управо он је увео киновијски систем на Свету гору – идеју да монаси треба да живе у заједници, уместо као пустињаци као што је преовлађивало до тада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још за живота је стекао много поклоника. Написао је први топик, односно законик Свете Горе. У нашим крајевима, народ Светог Атанасија сматра једним од заштитника од непогода и олуја. На југу Србије до данас је остала сачувана прича о томе како је ђаво искушавао овог монаха прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да се одрекне Бога и придружи јој се у обожавању нечастивог.

Свети Атанасије је прозрео ову превару и замолио је девојку да му покаже ђавољску моћ тако што ће ускочити у мали ћуп. Она је то учинила, а монах је одмах затворио посуду и бацио је у море. Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе.

Због овога, стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени. У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да на данашњи дан ђаволи вребају у вировима, па ни воденице данас неће добро да раде.

 

Извор: Еспресо