Издвајамо Православље

ДАНАС СУ СВЕТИ ВРАЧИ КОЗМА И ДАМЈАН: Болесни би требали обавезно да ураде ово…

Фото: Јутјуб

Били су познати по томе што никада никоме нису наплатили услуге лечења, као и по својој мантри: „Забадава добисте, забадава дајите“

Православна црква 14. јула слави Светог Козму и Дамјана, познатије као Врачи или Врачеви.

Козма и Дамјан били су браћа из Азије, чија је мајка била хришћанка, а отац незнабожац. Иако их отац није учио хришћанским правилима, будући чудотворци следили су мајку, а након очеве смрти заједно са њом су се посветили служењу Исусу Христу.

Браћа су открила да су од Бога добила дар за исцељивање људи, било да је у питању болесно тело или дух. Постоје записи да су Свети Козма и Дамјан многе излечили од различитих болести и истеривали духове из људи, а били су познати по томе што никада никоме нису наплатили услуге лечења, као и по својој мантри: „Забадава добисте, забадава дајите“.

Због тога су их у народу прозвали „бесребреници“.

Врачати значи лечити, па се тако Свети Врачи сматрају заштитницима лекара. Светом Козми и Дамјану посвећене су многе цркве, манастири и болнице, а на овај дан се верује да браћа чудотворци лече болесне који им се искрено моле.

Такође, на празник Врачи боолесни дају завет Светом Козми и Дамјану да ће их посебно славити након оздрављења.

Обичај је да се и здрави људи на овај дан помоле Богу и Врачима за здравље својих ближњих, а верује се и да Свети Козма и Дамјан чувају од удара грома.

Свети Врачи славе се два пута у току године – 14. новембра ои 14. јула.

Извор: Стил